Buzdolabının Alt Kısmında Yiyecekler Neden Buz Tutar?


Buzdolabının alt kısmında yiyeceklerin donması beklenmedik bir sorun olduğunu gösterir. Bu sorunun neden kaynaklandığını, çözümlerinin neler olduğunu tek tek izah edeceğiz. Yiyeceklerin donması hem gıdalarınızın israf olmasına hem de buzdolabınızın performans kaybına uğramasına işarettir.

Buzdolabı arızaları arasında en çok rastlanan problemlerden biri olan alt tarafın buz tutması sorunu kolaylıkla çözülebilir. Alacağınız basit önlemlerle bu sorunu çözeceğiniz gibi içinden çıkamadığınız durumlarda profesyonel destek de alabilirsiniz. İşte konu ile ilgili size sunabileceğimiz çözümler.

Buzdolabi-Alt-Kismi-Neden-Buz-Tutar

Buzdolabının alt kısmı neden buz tutar

Buzdolabının Alt Kısmı Neden Buz Tutar?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi buzdolabının alt kısmında yiyecekler neden bu tutar sorusunu çok duyduğumuz için sebeplerini ele anlatmaya çalıştık. Ustaların en çok karşılaştığı sorunları ve çözümlerini sıralamaya başlıyoruz.

1. Buzdolabının Isı Ayarının Hatalı Olması

Buzdolabı sıcaklık ayarı yanlış olursa buz tutması kaçınılmaz olur. Buzdolabının alt kısmında sıcaklık olması gerekenden daha düşükse yiyeceklerde buzlanma görülebilir. İdeal buzdolabı sıcaklığı 3.-4° olmalıdır. Bu ayardan sapılması halinde gıdalarınız bozulur veya donar.

2. Buzdolabı İçindeki Hava Döngüsünün Yetersiz Olması

Buzdolabı hava sirkülasyonu, soğuk havanın serbestçe dolaşması demektir. Bu dolaşım sağlıklı soğutmanın en önemli şartlarındandır. Eğer hava akımı dolap içinde dolaşamaz ve bir alanda birikirse oradaki gıdaların donmasına neden olur. Eğer buzdolabının içini fazla doldurursanız, gereğinden büyük kaplar kullanırsanız hava akışına engel olursunuz.

3. Termostat Problemi Olması

Buzdolabı termostat arızası çıkarması halinde sıcaklık dengesi alt üst olur ve donma problemi yaşanır. Çünkü termostat buzdolabı içindeki hava soğukluğunu dengede tutarak gıdalarınızın donmasına engel olur. Tersmostat değişimi sizi aşan, profesyonel yardım almanızı gerektiren bir sorundur.

4. Buzdolabının Kapağının Tam Kapanmaması

Buzdolabı kapağı tam kapanmazsa içeri sıcak hava girer ve soğuk hava oranının düşmesine sebep olur. Bu dengesizlik sebebiyle termostat devreye girmez, buzdolabınız yeterli soğukluğu sağlamak için daha fazla çalışır. Bu da gıdalarda buzlanmaya neden olur.

5. Su Tahliye Tankındaki Tıkanma

Buzdolabında bulunan tahliye borusu eriyen buzun dışarı atılmasını sağlar. Eğer tahliye borusu tıkanırsa buz dışarı atılmaz ve boru donar. Bu da soğuk havanın içeride birikmesine ve yiyeceklerinizin donmasına neden olur.

Sebeplerin neler olabileceğini sıraladıktan sonra şimdi de çözümlerini paylaşacağız. Elinizden gelen çözümleri kendiniz uygulayabilir, sizi aşan durumlar için servis çağırabilirsiniz.

Buzdolabının Alt Kısmın Buz Tutması Nasıl Önlenir?

Bu başlıkta buzdolabınızın alt kısmında yiyeceklerin buz tutmaması için neler yapabilirsiniz bundan bahsedeceğiz. Sorunun çözümü basit olmasa da en azından sebebini bulabilirsiniz. İsterseniz hemen anlatmaya başlayalım.

A. Kapı Contalarını Kontrol Edin

Buzdolabı kapısının contalarını kontrol edin ki tam kapanma sağlansın ve aradan hava girmesin. Eğer lastikler eskimiş ve yıpranmışsa gevşek kalacak ve aradan hava girmesine neden olacaktır. Gerekirse contaları yenileyin.

B. Buz Çözme Sistemini Kontrol Edin

Eğer No Frost buzdolabı kullanıyorsanız dolabınızın buz çözme özelliğinin tam olarak çalışıp çalışmadığından emin olmalısınız. Arızalı olduğunuz düşünüyorsanız servis çağırın

C. Termostat Ayarlarını Kontrol Edin

Eğer buzdolabınızın termostatı devreye girmiyorsa sürekli soğuk hava üfleyecek, dolap içi havanın soğukluğu düşmeyecektir. Termostat ayarını firmanın tavsiye ettiği ayarda tutmalısınız.

D. Yiyecekleri Doğru Yerleştirin

Buzdolabınızın içine yerleştireceğiniz gıdaların hava kanallarını tıkamamasına özen göstermelisiniz. Dolap içini mümkün olduğu kadar ferah tutmalı, gıdaların aralarını açık bırakmalısınız.

E. Su Tahliye Hattını Kontrol Edin

Su tahliye hattını düzenli olarak kontrol etmeli, tıkalı olmadığından emin olmalısınız.

F. Buzdolabınızı Düzenli Olarak Temizleyin

Hijyenik gıdalar için buzdolabınızın içini sürekli temiz tutmalısınız. Bu bakteri oluşumunu engeller.

Buzdolabınızın kapısının sık sık açılıp kapanması düzensiz bir soğutmaya sebep olacağı için daha dikkatli kullanmalısınız. Eğer çok eski model bir buzdolabı kullanıyorsanız buzlanma problemi yaşamanız kaçınılmazdır. Aşırı sıcak farklılıklarının olduğu ortamlarda da buzlanma oluşma ihtimali daha yüksektir.

Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir;

Buzdolabı Neden Patlar?

Buzdolabı Neden Sesli Çalışır?

En İyi Beyaz Eşya Markaları

Çamaşır Makinesi Nasıl Çalışır?