Hepimizin evinde çamaşır makinesi vardır ve çamaşır makinesi nasıl çalışır sorusu bazen aklınıza gelmiştir. Bu sorunun cevabını pek çok ev hanımı veya meraklı erkekler öğrenmek isterler. Çamaşır makinesi çalışma prensibi hakkında bilgi almak sizi bilinçli bir tüketici yapar. Böylece nasıl kullanacağınızı daha iyi anlar makinenizde ortaya çıkabilecek sorunlar hakkında daha doğru kararlar verebilirsiniz.

Satın almak istediğinizde onlarca farklı marka arasından seçim yapmak zorunda kalsanız da hepsinin çalışma prensibi hemen hemen aynıdır. Birbirinden farklı yanları sadece tasarımları ve kullandıkları malzemelerin kalitesidir. Motor, tambur ve su üçgeninin elektronik aksamlarla desteklenmesiyle çalışan çamaşır makinelerinde bakalım nasıl bir prensip öne çıkıyor.

Camasir-Makinesi-Nasil-Kullanilmali

Çamaşır makinesi deterjanı doğru oranda kullanılmalı

Çamaşır Makinesi Nasıl Çalışır?

İlk olarak 1900 lü yılların başında kullanılmaya başlanan çamaşır makinelerinin kullanım amacı hayatı kolaylaştırmak, zamandan tasarruf etmektir. Aslında işin çok teknik kısımları var ama biz kafanızı karıştırmadan, basit bir dille anlatacağız.

Çamaşırlarınızı tamburun içine koyup kapağını kapattığınız zaman su giriş ventil bobinlerini harekete geçirerek temiz suyun deterjan çekmecesine gelmesini sağlar. Su deterjan çekmecesinden deterjanı alarak belirli bir seviyeye kadar kazana dolar. Yeterli suyu aldıktan sonra enerji hız kontrol ünitesi ve yıkama motoruna aktarılır ve tambur dönmeye başlar. Tamburu döndüren düzenek ise kasnak ve kayış tertibatıdır.

Tamburun dönmeye başlamasıyla çamaşırlarınız yıkanmaya başlanır. Yıkama esnasında Calgon reklamlarından tanıdığımız rezistans ısınmaya başlayarak suyu ısıtır 🙂 Yıkama işlemi seçilen program süresince devam eder. Şimdi geldik durulama ve su boşaltma aşamalarına.

Yıkama bitince pompa motoru vasıtasıyla kirli su dışarı atılır. Daha sonra tambur içindeki sabun ve kirlileri temizlemek için tekrar az bir temiz su ile dolar. Tamburun sağlı sollu hareketleri sayesinde çamaşırlardaki sabun ve kir atılır. Çamaşır makinesi nasıl çalışır sorusuna cevabımızın son aşaması kurutma ve durulama.

Son olarak durulama işlemine geçilir. Tambur içindeki çamaşırlarınız suyu çektiklerinde kendi ağırlıklarının 4-5 katına ulaşırlar. Sepet yüksek bir hızla dönmeye başlar ve çamaşırlarınıza çok yüksek bir basınç uygular. Öyle ki bu basınç yerçekimi kuvvetinin 400-500 katına kadar çıkar. Bu basınç ve dönme hızı sayesinde çamaşırlarınızdaki su tamburun deliklerinden dışarı çıkacak ve büyük oranda kuruluk sağlanacaktır.

Çamaşır Makinesi Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Makinenizi kullanırken dikkat ederseniz ürün uzun ömürlü olur ve daha çok randıman alabilirsiniz. Bilinçsiz kullanım sebebiyle makinenizde zamanla beklenmedik arızalar çıkarabilir. Böyle olmasını kimse istemez. Öyleyse makinenizi kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğine detaylı şekilde bakalım.

Yıkama Kapasitesini Aşmamalısınız

Kapasitesinden fazla yükleme yapmak yapılan en büyük hatalardan biridir. Ürünü satın alırken ailenizdeki kişi sayısını ve çamaşır yıkama sıklığını göze alarak seçim yapmalısınız. Çamaşır yüklerken eşyalarınızın su çektiği zaman çok daha ağırlaştığını unutmamalısınız. Kapasitesinin üzerinde yükleme yaparsanız makinenizin tamburunda, amortisörlerinde kasnak ve motorunda erken arızalara sebebiyet verebilirsiniz.

Camasir-Makinesi-Gideri-Nasil-Tikanir

Çamaşır makinesi pompası zamanla tıkanabilir.

Çamaşır Yüklemeden Önce Mutlaka Kontrol Edin

Çamaşırlarınızı atmadan önce mutlaka ceplerini kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz. Pantolon, gömlek, mont, ceket gibi eşyalarınızın cebinde unutulan küçük eşyalar tamburun içine düşecek, filtreleri tıkayacaktır. Sert cisimler kazan içinde savrulup pompayı tıkayacağı gibi gürültüye de neden olacaktır. Bu nedenle çamaşırlarınızı atmadan önce tek tek kontrol etmeniz gerekmektedir.

Doğru Programı Seçerek Yıkama Yapın

Teknolojinin ilerlemesiyle artık istediğiniz her şekilde yıkama yapabilirsiniz. Önemli olan doğru kıyafetler için doğru programları seçmektir. Farklı renklerde ve kumaş türlerinde olan kıyafetlerinizi karıştırıp makineye atmak çok yanlış bir hareket olacaktır. Kıyafetlerinizi cinslerine, renklerine göre ayırarak yıkar, bir de doğru programı seçerseniz en doğru sonucu alırsınız.

Gereğinden Fazla Deterjan Kullanmayın

Yukarıdaki madde de çamaşırlarınızı doğru tasnif etmeniz gerektiğinden bahsetmiştik. Bunun kadar önemli olan bir diğer detay da doğru oranda ve kalitede deterjan kullanmaktır. Yıkanacak az bir çamaşır için fazla deterjan koymak çamaşırlarınızda deterjan artıklarının kalmasına, dolayısıyla sağlıksız kullanımlara neden olacaktır.

Fazla deterjan kullanımı makinenizin fazla kimyasala maruz kalmasına, filtrelerinin dolmasına neden olabilir. Deterjan kalıntıları makinenize sizin tahmin ettiğinizden daha fazla zarar verir. İsterseniz çamaşır makinesi nasıl temizlenir başlıklı yazımızı okumak için tıklayabilirsiniz.

Camasir-Makinesi-Calisma-Prensibi

Çamaşır makinesi çalışma prensibi nasıldır

Rutubetli Yerlerde Kullanmayın

İmkan varsa çamaşır makinenizi mümkün olduğu kadar rutubetten uzak, kuru yerlerde kullanmaya dikkat edin. Aksi halde makineniz kısa sürede paslanacak, çürüyecektir. Paslanma kısa sürede makinenizin iç aksamlarına, alt kısımlarına sirayet edecek adeta içten içe makinenizi kemirecektir.

Kapağı Her Zaman Kapalı Tutmanıza Gerek Yok

Çamaşır makinesi nasıl çalışır kısmında kapağın kapatılması ile yıkama işleminin başlayacağını anlatmıştık. İşlem bitip çamaşırlarınızı aldıktan sonra kapağı kapalı tutmanız içeride kalan nemin hapsolmasına, bu da bakteri üremesine ve kötü kokuların ortaya çıkmasına neden olur.

Küf ve bakteriler zamanla kazan içerisine sinip çamaşırlarınıza bulaşıyor. Kıyafetleriniz ne kadar yıkanırsa yıkansın bu kokuyu geçirmek çok zaman alır. Tedbiri en baştan almalı, işi sıkı tutmalısınız. Makinenizin içindeki nem tamamen kuruyana kadar kapağı kapatmamanızı tavsiye ederiz.

En İyi Çamaşır Makinesi Markası Hangisi?

Satın almak istediğiniz çamaşır makinesinin markası ne olmalı? En iyi beyaz eşya markası hangisi? Bunlar önemli konular olsa da çok büyütüldüğünü düşünüyoruz. Yerli ve yabancı pek çok marka alternatifi arasından fiyatı size uyan, enerji tasarruflu, sessiz çalışan bir ürünü hemen alabilirsiniz.

Arçelik, Siemens, Beko, Samsung, Lg, Vestel, Bosch, Altus, Regal gibi birbirine alternatif olabilecek, yerli yabancı onlarca marka var. Servis ağının size yakın olması, yedek parça fiyatlarının uygun olması seçim yapmanızda size yardımcı olabilir.

Bizi Takip Edin
2024-01-23T20:26:51+03:0022 Ocak 2024|0 Yorum

Yorum Yap