Yaz aylarında en çok istediğimiz şey soğuk su ile serinlemek olsa gerektir. Bunu bize sürekli sağlayacak olan su sebili hem ofislerin hem evlerin vazgeçilmez eşyaların başında geliyor. Peki su sebili kullanmak sağlıklı mı bunu hiç düşündünüz mü?

Su sebili alırken dikkat edilmesi gerekenler ve sebil almanın faydaları, zararları neler gibi sorularınızın cevaplarını yazımızın içinde bulabileceksiniz. İsterseniz hemen başlayalım

Su-Sebili-Kullanmak-Saglikli-Mi

Su sebili kullanmak sağlıklı mı?

Su Sebili Almanın Faydaları Neler?

Mutfağınızın bir köşesinde su sebili bulundurmanın avantajlarını detaylandıralım. Alım kararınızı etikeleyecek önemli hususları tek tek anlatmaya başlıyoruz

1. Kolay Kullanım ve Pratiklik

Sıcak veya soğuk su ihtiyacınızı dakikalar içinde karşılayabilirsiniz. Kalabalık ofis ortamlarında ve geniş ailelerde bu yönüyle önemli bir avantaj sunmaktadır.

2. Su Tüketim Alışkanlığı Kazandırır

Bu çok önemli bir husus. Su sebili gerçekten de insanların su tüketimini olumlu yönde etkilemektedir. Hızlı ve kolay şekilde su alabildiğiniz için su tüketme alışkanlığı kazandırmaktadır.

3. Tasarrufu Artırır

Su sebilinden su tüketme alışkanlığı kazandığınızda damacanadaki suyu daha efektif kullanır, son damlasına kadar israf etmeden harcarsınız.

4. Daha Lezzetli Çay ve Kahve

Eğer çay kahve tüketiminiz fazlaysa çeşme suyu yerine su sebilinden içme suyu alarak daha keyifli çaylar içebilirsiniz. Kettle da veya çaydanlıkta kaynatma derdi olmadan kısa sürede temiz su alarak hemen demleme işlemine geçebilirsiniz.

5. Çeşme Suyundan Kurtulun

Zamanınız kısıtlı olduğu için su soğutma / ısıtma işiyle uğraşmak yerine dakikalar içinde sebilden suyunuzu alabilirsiniz.

Su sebili kullanmak sağlıklı mı sorusununun faydaları kısmını tamamladıktan sonra zararlı yanları nelermiş ona bakalım.

Su Sebili Kullanmanın Olası Zararları Neler?

Aşağıda sayacağımız zararlar mutlaka başınıza gelir demek doğru olmaz. Ama sıraladığımız maddelere dikkat etmeli, olabilme ihtimallerini mutlaka hesaba katmalısınız.

1. Mantar ve Bakteri Üremesi

Eğer satın aldığınız sebili düzenli aralıklarla temizlemezseniz içinde biriken mantar ve bakteriler suya karışarak midenize girecek ve ciddi sağlık problemlerine neden olacaktır. Kimyasal olmayan temizlik maddeleri ile steril hale getirin

2. Plastik Damacanaların Etkisi

Plastik olması sebebiyle damacaların direkt güneş ışığına maruz kalması sakıncalıdır. Bakteri üretmeye yatkın olan beklemiş damacanalar sağlığınızı tehdit edebilir. Bu yüzden sularınızı güneş ışığı almayan karanlık ortamlarda saklamanızı öneririz.

3. Elektrik Sarfiyatı

Sıcak veya soğuk su ihtiyacınız için sürekli çalışan sebiller faturalarınızı kabartabilir. Size sağladığı avantaj ve tükettiği enerjiyi kıyaslayarak kullanmanızı öneririz.

4. Hatalı Kullanım Riski

Zamanla filtreleri temizlenmeyen sebiller sularınızın kalitesini düşürebilir. Bu yüzden filtre ve temizlik hususlarına özen göstermenizi öneriyoruz.

5. Ses Seviyesi

Buzdolabı motoru gibi bir motora sahip olan su sebilleri gecenin bir saatinde çalışmaya başlayabilir. Eğer kaliteli ve sağlam bir ürün almazsanız ciddi motor sesi gecelerinizin kabusu olabilir.

Su sebili kullanmak sağlıklı mı artık siz karar verin. Faydaları ve zararları konusunda elimizden geldiğince detaylı bilgiler vermeye gayret ettik.

Su-Sebili-Fiyatlari

Su sebili fiyatları

Su Sebili Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Eğer su sebili sağlıklı mı, su sebili alınır mı sorularını geçip alma kararı verdiyseniz dikkat etmeniz gerekenleri de bilmeniz gerekir.

1. Ne Tür Su Sebili Almanız Gerekir

İki tür su sebili vardır

  • Damacanalı Su Sebili : Gizli damacanalı veya klasik üstten damacanalı modellerden birini alabilirsiniz.
  • Şebeke Bağlantılı Su Sebili : Direkt şebeke suyuna bağlanır ve istediğinizde suyu sıcak veya soğuk verir. Sizi damacana masrafından kurtarır.

Son dönemlerde gizli damacana kullanımı daha yaygın hale gelse de klasik modellerden vazgeçmeyenler de az değil.

2. Isıtma ve Soğutma Kapasitesi

İhtiyacınız olan sıcak veya soğuk suyu zamanında verebilecek, fazla bekletmeyecek bir modeli seçin. Sıcak su verebilen modellerde çocuk kilidi olmasına dikkat edin.

3. Filtreleme Sistemi

Eğer şebeke bağlamalı modeli seçerseniz filtreleme sistemini ve filtre yenileme masrafını kontrol edin. Gelişmiş filtreleme modeli olanları seçmeniz mantıklı olacaktır.

4. Enerji Tüketimi

Sürekli fişte kalan bir ürün olduğu için enerji tüketimi yüksek olmaya su sebilleri daha mantıklı bir tercih olacaktır.

5. Malzeme Kalitesi

Paslanmaz çelikten üretilen su hazneli modeller daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca sebilde kullanılan plastiğin BPA içermediğinden emin olun.

6. Marka ve Garanti Süresi

Tüketicilerin güven duyduğu ve uzun garanti süresi olan modelleri almanızı öneriyoruz.

7. Tasarım ve Ölçüler

Alacağınız ürünün boyutları koyacağınız yere uygun mu ölçüleri yeterli mi mutlaka dikkat etmelisiniz.

Su sebili alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda size bildiklerimizi anlatmak istedik. Kısaca fiyatları hakkında da bilgi vermeye devam ediyoruz.

Su Sebili Fiyatları

Su sebili fiyatları klasik üstten damacanalı modeller ile gizli damacanalı modeller olarak ikiye ayrılır. Renk, malzeme kalitesi, ölçüler de fiyatı değiştiren etkenlerdir.

  • Klasik üstten damacanalı modeller 4000-5000 tl den 14-15 bin tl ye kadar çıkmaktadır.
  • Gizli damacanalı modellerde ise 6000-7000 tl den başlar 20 bin tl ye kadar çıkar.

Yazdığımız fiyatlar mevsimsel ve dönemsel olarak değişip farklılıklar gösterebilir.

  • İkinci el su sebili fiyatları ise 1500 tl den başlayarak 8-10 bin tl bandına kadar yükselmektedir.

Su Sebili Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Su sebili kullanmak zor olmasa da daha önce kullanmamış olabilirsiniz. Bu yüzden bir kaç önemli noktaya dikkat çekerek sizi uyarmak istedik.

  • Temizlik ve Bakım : Bu konu oldukça önemlidir. Temizlenmeyen, bakımı yapılmayan sebillerin sağlığınızı tehdit edeceğini yukarıda anlatmıştık.
  • Damacana Tercihi : Plastik yerine cam damaca kullanarak çok daha kaliteli su içebilir, bakteri oluşumunu sonlandırmış olursunuz.
  • Su Kaynağı : Doğru ve sağlıklı bir kaynaktan su alırsanız kaliteli su ihtiyacınızı gidermiş olur, sebilinize zarar vermeden kullanırsınız.
  • Tasarruf : Elektrik tasarrufu sağlamak için uzun süreli kullanmayacağınız zaman kapatabilirsiniz. Ya da yazın sıcak bu kışın da soğuk su ihtiyacınız olmayacağı için sıcak ve soğuk kısımlarını mevsime göre kapalı tutabilirsiniz.

Su sebili pek çok marka tarafından üretilse de genelde kullanımı aynı olduğu için fazla detay verip sizi sıkmak istemedik.

Sık Sorulan Sorular

Su sebili kullanmak sağlıklı mı sorusu yanında sürekli duyduğumuz diğer soruları da cevaplamak istedik. Eminiz sizin aklınızda da aynı sorular vardır.

1. Su Sebili Almak Mantıklı Mı?

Eğer kalabalık bir aileniz varsa, su, çay kahve tüketiminiz fazlaysa ya da yoğun bir ofiste çalışıyorsanız su sebili olmazsa olmaz diyebiliriz.

2. Su Sebili Nasıl Temizlenir?

Önce fişini çekin. Daha sonra damacanayı kaldırın ve suyu boşaltın. Sıcak su veya sirkeli, limonlu su ile iç ve dış yüzeyini temizleyip kurulayın.

3. En İyi Su Sebili Markası Hangisi?

Bilinen ve kaliteli markaların ürünlerinden şaşmamanızı öneririz. Özellikle Bosch, Siemens, Uğur, Arçelik gibi markalar tercih edilebilir.

4. Gizli Damacanalı Sebilin Farkı Nedir?

Gizli damacana adından da anlaşılacağı gibi sebilin alt kısmında bulunur. Bu üründe damacananın gizli olması dışında diğer sebillerden hiçbir farkı yoktur.

5. Uygun Fiyatlı Su Sebili Nereden Bulunur?

Hepsiburada, Trandyol, N11 gibi alışveriş sitelerinde uygun fiyatlı su sebili bulabilirsiniz.

6. İkinci El Su Sebili Almak Mantıklı Mı?

Küçükyalı Spotçular Çarşısı içindeki spotçularda bütçenizi zorlamayacak, kaliteli ve uygun fiyatlı bir ürün bulabilirsiniz.

Sonuç : Su Sebili Kullanmak Sağlıklı Mı?

Bütçenize göre bir su sebili almak hiçb de kötü bir tercih değildir. Sıcak suyunuzu, soğuk suyunuzu anında alabilecek, damacanayı sağa sola çekmenize gerek bırakmadan suyunuzu alabileceksiniz. Garanti süresi uzun olan, kaliteli markaya ait, bütçenizi aşmayan bir sebili çekinmeden alabilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir;

Belediyeler İkinci El Eşya Alıyor Mu?

Çöpe Mobilya Atmak Yasak Mı?

Buzdolabı Neden Patlar?

İndüksiyon Ocak Nedir? Çok Elektrik Harcar Mı?

Gümüş Nasıl Bozdurulur, Kime Satılır?

Bizi Takip Edin
2025-03-23T15:37:17+03:0023 Mart 2025|0 Yorum

Yorum Yap