Çöpe Mobilya Atmak Yasak Mı?
Çöpe eşya atmak yasak mı sorusunun cevabı yerel yönetimlere, belediye yönetmeliklerine, bölgedeki atık yönetim kurullarına bağlıdır. Yani her bölgede farklılık gösterebilir. Dolayısıyla tamamen yasak demek doğru değil.
Ev eşyalarınızı yenilerken veya taşınırken bazı eşyalarınız açığa çıkabilir. İnsanlar kullanmayacakları, satmak isteyip satamadıkları eşyaları ile ilgili büyük problem yaşıyorlar. Akıllara gelen ilk soru çöpe mobilya atmak yasak mı? Yazımızın devamında size tüm detayları anlatacağız.
Çöpe Mobilya Atmak Neden Yasak?
Çöpe mobilya atmak yasak mı derseniz cevabımız elbette ”evet” olacaktır. Peki neden? Çünkü doğal akış içindeki standart çöp toplama sistemi içine mobilya atıklarını dahil etmek zordur. Düşünsenize çöpe bırakılan iki kapılı bir dolap evsel atık toplayan çöp arabasına sığar mı?
Ayrıca 2.el mobilya atarken, çöpe attığınız mobilyaların üzerinde geri dönüştürülebilir malzemelerin olması da sürdürülebilir tüketime aykırı bir davranış olacaktır. Kısaca özetleyelim;
- Çevre kirliliğine neden olur
- Geri dönüştürülebilir malzemelerin de çöpe gitmesine neden olabilir
- Evsel atıkların toplanmasına engel olabilir.
Çöpe mobilya atmak yerel yönetimlerin belirlediği düzenlemeler doğrultusunda bazı bölgelerde yasak olmayabilir.
Çöpe Mobilya Atmanın Cezası Nedir?
Çöpe ikinci el eşya atmak yasak mı? Çöpe mobilya atarsam para cezası var mı gibi soruları alt başlıklarda cevaplayacağız. Amacımız eşyalarınızı en doğru şekilde değerlendirmenizi sağlamaktır.
Yasal Düzenlemeler ve Çevre Kanunu
Ülkemizde çevre ile ilgili düzenlemeler Çevre Kanunu ve bu kanuna bağlı yönetmeliklerle belirlenmiştir. Özellikle mobilya gibi büyük eşyaların toplama noktalarının dışında rastgele çöpe atılması yasaktır. Ancak bazı belediyeler bu konuda katı davranmamakta, büyük eşya toplama günleri kapsamında tüketicilere yardımcı olmaktadır.
Çöpe Mobilya Atmanın Para Cezası Ne Kadar?
Çöpe mobilya atmanın cezası atılan ürünün niteliğine ve bölgeye göre değişmektedir. Konteynırlara bırakılan mobilya, elbise dolabı, koltuk, şifonyer gibi büyük hacimli atıkların cezası 500-1000 tl den başlayıp 30-35 bin tl ye kadar çıkmaktadır.
Eğer atıklarınız tehlikeli ve kimyasal atık içeriyorsa cezanın miktarı artabilir. Dikkatli olmalı, çevreye zarar verecek davranışlardan kaçınmalısınız.
Hapis Cezası ve Hukuki Süreç
Çevre Kanunu’na uymayan kişilere verilen cezalar sadece para cezası ile sınırlı kalmaz. Çevreye büyük zarar verecek olan atıkları çöpe atmanın 2 yıldan 5 yıla kadar cezası vardır. Suçun devamı durumunda ceza katlanabilir.
Çöpe Mobilya Atmanın Zararları Neler?
Çöpe mobilya atmak hem ekonomimize hem de çevreye ciddi zararlar verecektir. Şimdi bu olumsuz etkiler neler bunları kısaca ele alalım
Çevre Kirliliği
Mobilyaların atık hale getirilmesi ile doğal kaynaklar israf edilir. Çevre dostu çözümler üretilmediği sürece atık mobilyalar uzun yıllar boyunca bozunarak doğaya zarar verir.
Kaynakların Tükeniyor Olması
Sıfır mobilya üretiminde kullanılan ağaçlar ve mobilya üzerindeki aksesuarlar, metaller sınırlı kaynaklardır. Çöpe mobilya attığınızda bu sınırlı kaynakları da israf etmiş olacaksınız.
İsraf Edilen Enerji
Mobilya geri dönüşümü, yeni mobilya üretmekten çok daha az enerji gerektirir. Böylece enerji kaynakları daha verimli kullanılmış olur. Yenisini almaktansa eskisini dönüştürmek en iyisi.
Doldurma Çöp Alanlarının Yetmemesi
Büyük boyutlu atıklar geniş alanlar gerektirir. Dolaysıyıla çöp doldurma alanları yetersiz kaldıkça yeni alanlara ihtiyaç duyulur.
Çöpe Atmadan Mobilyalarınızdan Nasıl Kurtulabilirsiniz?
Fazlalık mobilyalarınızdan kurtulmanın yasal ve kolay yolları da var. Eski mobilya geri dönüşüm ile değerlendirilebileceği gibi mobilya bağışlamak, 2.el mobilya satmak da sorunu çözecek yöntemlerdir. Bakalım eski mobilya nasıl atılır?
Belediyenizle İletişime Geçin
İkametinizin bulunduğu belediye size büyük mobilya atıkları için hizmet verebilir. Verilen hizmet cüzi bedeller karşılığında sağlanabileceği gibi ücretsiz de verilebilir. Ceza yemeden mobilyanızdan nasıl kurtulabilirsiniz?
- Belediyenizle iletişime geçin
- Büyük eşyaların toplama merkezleri olup olmadığını sorun
- Mobil atık ekibiyle görüşerek randevu alın ve eşyalarınızı aşağı indirerek ekibe teslim edin.
- Yukarıdaki başlıkta da belirttiğimiz gibi bu işlemler ücretsiz olabileceği gibi cüzi bir karlışığı da olabilir.
Çöpe mobilya atmak yasak mı sorsunun yasal yollarını da anlattığımıza göre geri dönüşüm aşamalarını da anlatalım.
İkinci El Eşya Alanlar İle Görüşün
2.el mobilya satmak da değerlendirilebilecek bir alternatif. Umut Spot satın alma ekibi bu konuda size yardımcı olabilir. Ancak spotçular alım yaparken 2.el mobilya alım kriterlerine göre hareket ederler. Nedir bu kriterler?
- Temiz olması
- Sağlam olması
- Modeli
- Renk ve desenleri
Özellikle model ve renk alım için en önemli kriterlerdir. Ne kadar sağlam ve temiz olursa olsun modeli çok eski olan bir mobilya alınmamaktadır.
Bağış Kurumları İle Görüşebilirsiniz
Mobilya bağışlamak nasıl fikir? 🙂 Sizin için fazlalık durumda olan mobilyalarınızı bağışlayarak ihtiyaç sahipleriyle buluşturabilirsiniz. Belediyeler sizi yoksul ailelerle buluşturabilir.
- Çocuk Esirgeme Kurumları
- Yurtlar
- Sivil Toplum Örgütleri
- Belediyeler
Geri Dönüşüm
Mobilyalarınızı atmak yerine küçük dokunuşlarla geri dönüştürebilirsiniz. Bu da size yeni eşya satın almış hissi verecektir. Kim bilir çöpe mobilya atma fikrinden vazgeçerek hayatınızın başka bir alanında kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu da sürdürülebilir hayata katkı demektir.
Upcycling (İleri Dönüşüm)
Yabancı bir kelime olan Upcycling kelimesi ileri dönüşüm manasına gelir. Eşyalarınızın farklı bir eşyaya dönüştürmeye, çöpe atmadan yeni haliyle kullanmaya denir.
Çöpe En Çok Atılan Mobilya Türleri Hangileridir?
Evinizde, ofisinizde, deponuzda, büronuzda kullanılmayan ve çöpe atılan mobilyalar arasında ilk sıralarda hangi eşyalar var. Hemen hemen aynı eşyaları çöpte gördüğümüz için bir sıralama yapmak istedik.
- Şifonyer
- Elbise dolabı
- Yatak baza
- Masa sandalye
- Tv sehpası
- 2li veya 3lü koltuk
Bizim çöp kenarlarında en çok gördüğümüz atık mobilyalar bunlar. Belediye düzenlemeleri çerçevesinde çöp mobilya toplama günleri düzenleyen belediyeler kısa sürede toplama yapacaklardır.
Yazının Amacı
Umut Spot olarak çöpe mobilya atmak yasak mı başlıklı yazımızla insanların bu davranıştan vazgeçmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Günlük evsel atıklar için üretilmiş çöp konteynerlerin içine koca koca mobilyaları atmaya çalışırsanız mahalle sakinlerinizin atıkları için yer kalmayacaktır.
Biz de bu tür sorunları önlemek, mobilya atmanın cezaları konusunu aydınlatmak istedik. Aklınıza gelen farklı konular için bizi arayabilir, soru sorabilirsiniz.
Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir
Yorum Yap