Eşya Biriktirme Hastalığı Nedir

Eşya Biriktirme Hastalığı Nedir

Başlığı gördüğünüzde sağlık sektöründe faaliyet gösterdiğimizi düşünebilirsiniz ancak branşımız çok farklı. Biz müşterilerimizin elden çıkarmak istedikleri eşyalarını satın alıyoruz. Tüm İstanbul geneline hizmet verdiğimiz için çok farklı manzaralarla karşılaşabiliyoruz.

Kimi müşterimiz eski eşya kalabalığından kurtulmak için hemen bizimle iletişime geçip satmak istemekteyken bazıları eşyalarından kopamamaktadır. Eşyalarını atmak istemeyen, sürekli biriktiren, adeta bir eşya yığını içinde yaşayan insanlar da var. Bugün size bunlardan bahsetmek istedik. Bu bir hastalık, adı da Kompulsif biriktirme hastalığıdır (Dispozofi) Belirtileri nelerdir, ne yapılmalı, fazlalık eşyaları kim alır, nasıl satılır bunlardan teker teker bahsedeceğiz. İsterseniz hemen anlatmaya başlayalım.

Belirtileri Nelerdir?

  • Sürekli Biriktirme : Bu kişilerin kimileri eski eşyalarını atmamakta ısrar etmekte, çöpleri dahi biriktirmektedir. Kimileri ise eskilerin yanı sıra yeni eşyalar da almaktadır.
  • Kaygı ve Panik İle Alışveriş Yapmak : Bazıları eski eşya saklama ile yetinmekte, bazıları da hiçbir zaman işine yaramayacak yeni eşyalar almaktadır. Başıma bir şey gelir, ararsam bulamam düşüncesi ile pek çok eşyayı gereksiz yere satın alırlar. Bu özellikle eşler arasında büyük probleme sebep olmakta, iş boşanma noktaların kadar gitmektedir.
  • Kendini Eve Kapatmak : Sürekli eşyalarının yanında bulunma isteği ile kendilerini eve kapatırlar. Arkadaşları veya akrabaları ile görüşmezler. Birilerinin içinde bulunduğu hastalığı fark ederek eşyalarını ellinden almalarından korkarlar. Bu da asosyal bir yaşam tercih etmek demektir.
  • Fazla İnternet Kullanımı :  Bu kişiler sosyal hayatla bağlarını kopardığı için kendilerini internetteki alışveriş sitelerine adamaktadırlar. İşlerine yarasın yaramasın, birbirinden alakasız eşyaları satın alırlar. Ay sonunda kabarık bir fatura kendilerini beklese de buna pek aldırış etmezler
  • Davranış Bozuklukları : Eşya biriktirme hastalığı olan insanlarda başka davranış bozuklukları da görülür. Çevrelerindeki insanlarla iletişim kurmakta zorlanırlar, iletişim kurmak istemezler. Özelliklerine eşyalarına dokunulduğunda saldırgan olabilirler.
  • Bu eski eşya saklama veya yeni eşya satın alma gibi hastalıkların kökeni çocukluktan gelse de genelde 50 yaş ve üzeri kişilerde görülür. Pek çoğu da hasta olduklarını kabul etmezler.

Ne Yapılabilir?

Biz de ikinci el eşya alım satım yaparken bazı müşterilerimizin bu şekilde davrandıklarına şahit olduğumuz için bu konu hakkında bilgi vermek istedik. Sizin de çevrenizde böyle tanıdıklarınız varsa mutlaka bir hekime başvurmalısınız. Çünkü bu hastalığa yakalananlar hiçbir zaman kendi isteği ile doktora gitmezler. Mutlaka bir başkasının desteği ile harekete geçerler. Bu hastalık ilaç tedavisi ile geçmez.

Daha sonra maddi değeri olabileceğini düşündüğünüz eşyaları eski eşya alan yerler ile irtibata geçip satmak en iyi hareket olacaktır. Değerli olduğunu düşünmediğiniz ve çöpe atılması gerekenler için ise belediyeler ile görüşebilirsiniz. Konu ile ilgili istifade edeceğinizi düşündüğümüz bilgiler vermeye çalıştık. Faydalı olacağını düşündüğümüz başka yazılarımızın bir kaç tanesinin linklerini de aşağıya ekliyoruz, göz atarsanız seviniriz.

 

 

Bizi Takip Edin
2021-02-21T15:16:55+03:0019 Kasım 2019|0 Yorum

Yorum Yap