Beyaz eşya modelleri belirli sebeplerden dolayı paslanmaya başlar. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kurutma makinesi gibi temel ürünler paslandığı zaman hem görüntüsü bozulur hem de sağlıklı çalışmaz. Peki beyaz eşya paslanma nedenleri neler?
Beyaz eşya neden paslanır sorusunun cevabını vererek elinizdeki ürünleri uzun süre kullanmanıza yardımcı olacağız. Markası ve modeli ne olursa olsun uygun şartlar sağlanmadığı sürece her beyaz eşya paslanır. Gelin şimdi size paslanma nedenleri ve çözümleri neler bunlardan bahsedelim
Beyaz Eşya Paslanma Nedenleri
Her evde, iş yerinde, ofiste kullanılan beyaz eşya modelleri kısa veya uzun süre içinde paslanabilir. Paslanmanın önüne geçebilmeniz için nedenlerini iyi bilmeniz gerekiyor. İsterseniz tek tek sıralayalım ki daha akılda kalıcı olsun. Haydi başlıyoruz.
1. Beyaz Eşyanın Malzeme Kalitesi
Satın aldığınız beyaz eşya modellerinin hemen hemen hepsi çelik, alüminyum veya galvanizli metalden üretilir. Bunlar paslanması mümkün olmayan ürünler olsa da düşük kaliteli malzemeler kullanılması erken paslanmayı kaçınılmaz kılar. Kalitesiz malzeme nem ve su ile temas ederse daha hızlı oksitlenir.
2. Nemlenme ve Su
Özellikle banyo veya mutfaklarda kullanılan beyaz eşyaların su ile doğrudan temas etmesi mümkün. Buralarda aşırı nem oluşması sebebiyle paslanma süreci kısa ve hızlı olur. Metalin en büyük düşmanı olan nem ve su yüzeylere uzun süre temas ederse beyaz eşyalarınız istemeyeceğiniz kadar pasa maruz kalır.
3. Bakımsızlık
Beyaz eşya neden paslanır sorusunun cevaplarından biri de bakımsızlıktır. Ürünlerin yüzeylerinde biriken yağ, kir ve nem uzun süre temizlenmezse oksitlenmeye dolayısıyla paslanmaya sebebiyet verir. Eşyalarınızı düzenli aralıklarla siler, temizlerseniz uzun süre tertemiz kullanırsınız. Beyaz eşya bakımı çok önemlidir.
4. Kimyasal Temizlik Malzemeleri
Kimyasal oranı yüksek temizlik malzemeleri beyaz eşyalarınızın yüzeylerine zarar verebilir. Tmizlik ürünleri beyaz eşyanızın yüzeyindeki koruyucu kaplamayı aşındıracağı için paslanmaya davetiye çıkarır. Paslanma riskini azaltmak isterseniz doğal temizlik ürünlerini kullanın.
5. Hava Koşulları
Dış mekanda kullanılan beyaz eşyalar kar, yağmur ve nemle buluşunca paslanma süreci gittikçe hızlanır. Ürünlerinizi sudan ve nemden ne kadar korursanız paslanma riski o kadar azalır.
Beyaz Eşyanın Paslanması Nasıl Önlenir?
Kullandığınız ve paslanmasından çekindiğiniz beyaz eşyalar için tedbir alabilir, paslanma sürecini durdurabilirsiniz. Beyaz eşya paslanma nedenleri konusunu işledikten sonra şimdi de paslanma nasıl önlenir, nasıl önlem alınır bundan bahsedeceğiz.
1. Doğru Malzeme Tercih Edin
Galvanizli metal ve paslanmaz inox malzemeli ürünler tercih ederseniz daha uzun süre, paslanmadan kullanabilirsiniz.
2. Nemli Alandan Uzak Durun
Beyaz eşyalarınızı kullandığınız alanın nemli olmaması ve sık sık havalandırılması gerekir. Gerekirse nem alan cihazlardan kullanarak havayı kurutabilirsiniz.
3. Doğal Temizlik Maddeleri Kullanın
Aşırı kimyasal ürünlerin kullanılması beyaz eşyanızı aşındıracağı için hızlı şekilde paslanmasına neden olabilir. Daha doğal ve kaliteli temizlik malzemelerini tercih edin.
4. Düzenli Bakım
Beyaz eşyalarınızı düzelik olarak temizler, suyla temas etmesini önler, bulunduğu ortamı havalandırırsanız paslanma ihtimali ortadan kalkar.
Paslanan Yüzeyleri Temizleme Yöntemleri
Pas nasıl oluşur önce bundan bahsedelim. Pas, metallerin oksijen ile reaksiyona girmesi ile oluşan oksit tabakasıdır. Özellikle ürünün görünümünü bozan ve metalin dayanıklılığını bitiren pas, temizlenmezse daha da ilerler ve büyür. İşte pas temizleme yöntemleri;
A. Pas Sökücü Kullanımı
Geniş yüzeyler için etkili ve hızlı bir yöntemdir. Pas sökücüyü yoğun şekilde kullanır ve kokusuna maruz kalırsanız zehirlenmelere sebebiyet verebilirsiniz. Ürünün kullanma kılavuzunu okuyarak temizlik talimatlarını öğrenebilirsiniz.
B. Doğal Temizlik Yöntemleri
Sirke, limon ve karbonattan faydalanarak pas temizliği yapabilirsiniz. Ayrıca sirke ile birlikte tuzu karıştırarak daha etkili bir temizlik yöntemi kullanabilirsiniz.
C. Aletlerle Pas Temizleme
Pas üzerine zımpara yapabilir ya da tel fırça ile kazıyabilirsiniz. Zımpara veya tel fırça uyguladığınız pas üzerine arada su dökmeniz gerekir ki fazla çizilmesin. Ayrıca büyük paslı alanlarda kumlama da yapılabilir.
Pası sildiniz ve beyaz eşyanızı tekrar eski rengine getirmek istiyorsunuz. Nasıl yapacaksınız? Eğer ürünleriniz beyaz renk ise büyük nalburlarda satılan sprey boyalarla boyayabilirsiniz. Önce pası temizleyin, sonra boyayı uzaktan fazla sıkmadan uygulayın.
Beyaz Eşyalar En Çok Nereden Paslanır?
Evinizde kullandığınız en temel beyaz eşya modelleri buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesidir. Bu ürünlerin en çok nereden paslandığını bilirseniz belki de bölgesel tedbirler alabilirsiniz. Unutmayın beyaz eşyanız bir kere paslanırsa o pas ilerler ve tüm makineyi sarar. Haydi başlayalım.
Çamaşır Makinesi Nereden Paslanır?
Çamaşır makinesinde paslanma en çok deterjan çekmecesi altında veya en alt kısımda, ayakların olduğu yerden başlar. Dikkat ederseniz buralar ürünün suyla en fazla temas ettiği yerlerdir. Siz siz olun çamaşır makinenizi suya temas ettirmeyin ve sürekli kurulayın.
Buzdolabı Nereden Paslanır?
Buzdolabı da genellikle iki kapı arasındaki kısımdan, ayaklardan ve ön kapının en altından paslanmaya başlar. Bunun nedeni de yine suyla temas etmesi veya nemli bir alanda kullanılmasıdır. Paslı yerlere zımpara uygulayarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.
Bulaşık Makinesi Neden Paslanır?
İşte suyla en çok temas eden beyaz eşya. Bulaşık makinesinde en çok sepetler ve kapağın iç kısımları paslanır. Bu yüzden bulaşık makinesi alırken sepetlerin paslanmaya karşı garantisinin olup olmadığını mutlaka sorun.
Paslanmanın Beyaz Eşyaya Zararları Nelerdir?
Beyaz eşyanızın pas tutması sadece görünüm ve estetik olarak değil mekanik olarak da ürünlerinizi etkiler. Peki beyaz eşyanın paslanmasının ne zararı olur, zımpara yapınca bu zararlar düzelir mi? İşte pasın beyaz eşyaya zararları;
Fonksiyon Kaybı
Paslanma, ürünün içindeki mekanik aksamın hareketliliğini engelleyeceği için beyaz eşyanızın görevini yerine getiremesini engelleyecektir. Örneğin çamaşır makinenizin tamburunda paslanma olursa tambur dönmez, çamaşırlarını yıkanmaz ve pas lekesi yapar.
Su Sızıntısı
Beyaz eşyalarınızın paslanan kısımlarında zamanla incelme ve delikler olur. Bu delikler içinden su sızıntısı olacağı için cihazınızın ömrü kısalır ve arızalara neden olur.
Estetik Görüntü Bozulması
Yeni model çamaşır makinesi, buzdolabı, kurutma makinesi, bulaşık makinesi çok kısa sürede paslanmaya başlayabilir. Bu da özellikle Amerikan mutfak dediğimiz açık mutfaklarda kötü görüntüye neden olur.
Güvenlik Problemi
Beyaz eşyanızın iç aksamlarının paslanması çalışma sistemine zarar vererek zayıflamasına ve elektrik kaçaklarına neden olabilir. Bu büyük bir risktir.
Sonuç
Beyaz eşya paslanırsa buna mutlaka müdahale etmeli, zımpara yapmalı, tel fırça ile temizlemeliyiz. Aksi takdirde beyaz eşyalarınız işlevselliğini ve estetik görünümünü kaybedecektir. Elinizden geldiği kadar kuru ve rutubetsiz ortamlar tercih edin ve suyla temas eden ürünlerinizi sık sık kurulayın.
Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir;