Buhar kazanlı ütü nedir ve kazanlı ütü kullanmanın ne gibi avantajları olur bunlardan detaylı şekilde bahsedeceğiz. Buhar kazanlı ütü iyi mi, kazanlı ütü alınır mı, kazanlı ütü alırken nelere dikkat edilmeli gibi sorularınızı da cevaplayacağız. Ev kadınlarımızın en sevmediği işlerden biri ütü yapmaktır. Dolayısıyla ütü işini hızlandıracak, kolaylaştıracak ve zamandan tasarruf ettirecek buhar kazanlı ütüler tercih edilmeye başlandı.
Buhar kazanlı ütü alanlar pek çok marka içinden kendileri için en doğru, en ekonomik olanı seçmek zorundadır. Ancak daha önce buhar kazanlı ütü kullanmayanlar olabileceği için ürünle ilgili bilmek isteyeceğiniz pek çok detayı açıklayacağız. Eğer siz de buhar kazanlı ütü almak istiyorsanız yazımızdaki detaylara göz atmanızı tavsiye ederiz. Hemen başlayalım
Kazanlı Ütü Nedir?
Kazanlı ütü nedir sorusunu kısaca cevaplayalım. Evlerde en çok değiştirilen, en sık arızalanan, düşüp kırılan eşyası şüphesiz ütüdür. Kimi zaman tamir edilirse de çoğu zaman yenisini almak tercih edilir. Sıfır ütü alanlar buhar kazanlı ütü tercih etmeli mi? Buhar kazanlı ütü ek bir buhar kazanına bağlı olan, basınçlı veya basınçsız buhar üreten ütülerdir. Buhar kazanlı ütü bir stand üzerine oturtulur ki bu stand içinde su haznesi bulunur. Normal ütülere göre ortalama 3 kat daha fazla su alabilmektedir. Su haznesi bir boruyla ütüye bağlanır. Kazanlı ütü ikiye ayrılır
Basınçsız Buhar Kazanlı Ütü
Bu ütüler ürettiği buhar basıncından dolayı bu isimle anılır. Dakikada 80 ile 108 gram arasında buhar üreten basınçsız ütüler, kazansız ütülere göre iki katı buhar üretebilmektedirler. El ütüsü dediğimiz ev tipi ütüler dakikada 40 gram buhar üretebilmektedir. Basınçsız buhar kazanlı ütülerde basınç sistemi olmadığı için kırışıklıkları açmada istenen gücü sergileyemezler.
Basınçlı Buhar Kazanlı Ütü
Adı üzerinde basınç sistemi olan buhar kazanlı ütülerdir. Dakikada 100 ile 120 gram arasında buhar basıncı üretebilmekte, bu da inatçı kırışıklıkların kolayca açılmasını sağlamaktadır. Basınçlı olan modellerde kazan büyüklüğü istenilen litrede olabilmektedir. Bu ütüler yüksek basınç vererek kırışıklıkları erken açtığı için enerjiden tasarruf etmenizi sağlarlar.
Buharlı Ütü Mü Yoksa Buhar Kazanlı Ütü Mü?
Buharlı ütü mü almalısınız yoksa buhar kazanlı mı? Bu soru sıfır ütü almak istiyorum diyen herkesin aklına takılır. Genellikle fiyat odaklı düşünüldüğü için buhar kazanlı ütüler tercih edilmez. Ama geniş, kalabalık bir aileniz varsa, çok sık çamaşır yıkanıyorsa ütü yapma sıklığınız da artıyor demektir. O halde basınçlı buhar kazanlı ütü almanız daha mantıklı olacaktır. Böylece çok daha hızlı ütü yapabilir, zamandan, elektrikten tasarruf yapabilirsiniz.
Aileniz 2-3 kişiyse normal el ütüsü ile idare edebilirsiniz. Yüksek bedeller ödeyerek pahalı bir buhar kazanlı ütü almanıza gerek yok. Ben ütüleri biriktirir hepsini toplu yaparım diyorsanız buhar kazanlı ütü fiyatları üzerinden değerlendirme yaparak bütçenize göre bir model satın alabilirsiniz. Kazanlı ütü nedir, avantajları nelerdir sorusunu cevaplamaya devam edelim
Buhar Kazanlı Ütü Almanın Avantajları Nelerdir?
Kazanlı ütü nedir ile ilgili aklınızda soru işareti kalmadığını düşünüyoruz. Şimdi de Kazanlı ütü avantajları neler bunlardan bahsedeceğiz. Bir ürünün avantajları olduğu gibi elbette dezavantajları da olacaktır. Buhar kazanlı ütü alınır mı, buhar kazanlı ütü almak mantıklı mı şimdi daha iyi karar verebileceksiniz.
Avantajları;
- Daha fazla su alır, dolayısıyla sürekli su doldurmak zorunda kalmazsınız.
- Kazanlı ütü 1.5 litre su alırken normal ütü 300 ml su alır.
- Daha fazla su aldığı için daha uzun süre ve daha basınçlı buhar vererek kırışıklıkları giderir
- Dikey kullanabilinen modellerde perde ve takım elbise de ütüleyebilirsiniz.
Dezavantajları;
- Pahalı ütülerdir, önemli bir bütçe ayırmanız gerekir.
- Dayanıklı ve büyük bir ütü masası ister
- Saklaması kolay olmaz.
Gördüğünüz gibi kazanlı ütü nedir, avantajları nelerdir sorularını adım adım cevaplamış olduk. Kazanlı ütü alınır mı, almak mantıklı mı, ne işe yarıyor hepsini anladığınızı düşünüyoruz. Artık karar verme sırası sizde. Bütçenize göre, bir model seçerek uzun yıllar kullanabilirsiniz. İsterseniz bu konuda da size yardımcı olabiliriz. Haydi devam edelim.
Buhar Kazanlı Ütü Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kazanlı ütü alırken dikkat edilmeli şimdi de bundan bahsedeceğiz. Amacımız onlarca marka arasından en doğru olanı ve en iyi modeli seçmenize yardımcı olmaktır. Unutmayın bir başkası için çok iyi olan marka sizin için hayal kırıklığı olabilir. Şimdi dikkat etmeniz gereken detayları sıralayalım
Ütünün Tabanı
El ütüsü olsun buhar kazanlı ütü olsun ütünün tabanı çok önemlidir. Ütü tabanı çeşitleri nelerdir, en iyi ütü tabanı hangisidir? Çelik taban, Seramik taban, Yapışmaz taban, Alüminyum taban en sık görülen taban çeşitleridir.
- Alüminyum tabanlı ütüler zamanla yapışma yapacaktır. Uygun fiyatlı markalar fiyat yükseltmemek için genelde bu tabanı kullanmaktadır.
- Teflon tabanlı ütü kesinlikle yapışma yapmaz ve kumaş üzerinde kolay kayarak keyifli bir ütüleme sağlar.
- Paslanmaz çelik tabanlı ütüler zamanla çizilebilir. Isıyı tabana eşit dağıttığı gibi kolay kullanım sağlar. Ancak kıyafetler üzerinde parlama yapabileceği gibi yapışabilirde.
- Seramik tabanlı ütüler özellikle takım elbise gibi kıyafetlerde parlama yapmaz ve kolay çizilmez.
Su Haznesi
Kazanlı ütü için su haznesi kapasitesi çok önemlidir. Hazne ne kadar büyük olursa ütü işlemini kesintisiz şekilde yapabilmeniz o adar kolay olur. Su seviyesini görebileceğiniz şeffaflıkta, büyük bir kap kolay kullanım sağlayacaktır. Kazanlı ütüler buharlı ütülere göre 5 kat daha fazla su alabilme kapasitesine sahiptir.
Buhar Çıkışı
Buhar çıkış açısı da kullanıcılar için oldukça önemlidir. Dikey buhar çıkışı sayesinde perde, takım elbise ceket gibi kıyafetleri ütüleyebilirsiniz. Şok buhar gücü olması da inatçı kırışıklıkların anında açılmasını sağlar. Böylece daha az enerji harcar, ütünüzü kısa sürede bitirebilirsiniz.
Ayarlanabilir buhar gücü sayesinde ütülediğiniz kumaşın türüne ve özelliklerine göre buhar gücünü ayarlayabilir, kıyafetleri yıpratmadan ütüleyebilirsiniz. Sürekli buhar çıkışı olması da önemli bir özelliktir. Kazanlı ütüler dakikada 100 grama yakın buhar çıkışı verebilirler.
- Ütünün tek püskürtmede uyguladığı sabit buhar miktarı nedir?
- Ütünün buhar basıncı ne kadardır?
- Su haznesinin büyüklüğü yeterli midir?
- Ütünün tek püskürtmede uyguladığı şok buharı ne kadardır?
Kazanlı ütü alırken nelere dikkat edilmeli sorularını yukarıda sıraladık. Malum buhar basıncı ve şok basınç miktarı kazanlı ütü için çok önemlidir. Zaten bunun için kazanlı ütü alıyorsunuz. Yüksek güç veren ütüler inatçı kırışıklıkları hemen açacaktır.
Ütünün Ağırlığı
Ağır ütüler kıyafetler üzerine daha fazla baskı yapacağı için daha konforlu ütü yapabilir, kırışıklıkları daha kolay açabilirsiniz. Ama olması gerekenden daha ağır ütü alırsanız işiniz eziyete dönüşebilir. Hafif ütüler kıyafetler üzerinde kolay kayacağı için daha keyifli ütüleme yapsanız da kırışıklıkları açmak için aynı yerden bir kaç kere geçmeniz gerekebilir. Ayrıca kazanlı ütüleri başka yerlere taşımanız zor olsa da buharlı ütüler daha pratiktir.
Kablo Uzunluğu
Kablo uzunluğu deyip geçmeyin yeterli uzunluğu olmayan kablolarda ütü yapmak oldukça zordur. Ütünüzün kablosunun uzun olması ütü tahtası üzerinde rahatça hareket etmenize yardımcı olur. Ayrıca yeni yeni duyulan kablosuz ütü modellerine de göz atmanızı tavsiye ederiz.
Ütünün Gücü
Alacağınız ütünün gücü Watt (w) ile ifade edilir. Buhar kazanlı ütü kaç watt olmalı? 2000 w ile 2600 w arasında tercih edeceğiniz bir ütü sizin için yeterli olacaktır. Ütünüzün buhar gücü yüksekse keyifli ve hızlı ütü yapmanız kaçınılmazdır. Buhar gücü bar üzerinden ifade edilir. 5 bar ve üzerinde basınç verebilen ütüler yeterli olacaktır.
Ütünüzün buhar hacmi de son derece önemlidir. İki türlü buhar hacmi vardır. Şok buhar ve sürekli buhar. Ütüleme sırasında tabandan buhar çıktığını görürseniz bu sürekli buhardır. Sürekli buhar değerleri buhar kazanlı ütülerde 110 ila 160 gram arasında değişir. Normal buharlı ütülerde ise 30 ila 70 gr arasındadır.
Şok buhar gücü ise keten gibi çok kırışan kumaşları açmada işinize yarayacaktır. Böyle kumaşları bastırarak açamazsınız. Şok buhar vererek açmanız gerekecektir. 90 gram/dk ölçüsündeki ütüler ideal ütülerdir.
En İyi Buhar Kazanlı Ütü Markaları Hangileri?
Kazanlı ütü alırken marka elbette önemlidir. Müşterilerimizin soruları da hep bu yönde. En iyi kazanlı ütü markası hangisi, en iyi model hangisi, hangi marka kazanlı ütü alınır en çok aldığımız sorulardır. Sizi sıkmadan, konuyu uzatmadan elimizden geldiğince cevaplayalım.
Tek tek model yazarak kafanızı karıştırıp sizi tek bir noktaya yöneltmek istemiyoruz. buhar kazanlı ütü alırken Philips, Tefal, Delonghi, Fakir, Braun, Bosch gibi ithal markaların yanında yerli markalarımız Vestel, Arçelik, Arzum da tercih edilebilir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi kazanlı ütü alırken nelere dikkat edilmeli kısmına göz atmalısınız. Ütünün çok ağır olmamasına, su haznesinin yeterli büyüklükte olmasına, buhar gücünün yüksek olmasına, watt değerinin 2000 watt ile 2600 watt arasında olmasına dikkat etmeniz yeterli. Mutlaka şu marka şu model ürünü alın demektense bütçenize göre bir ürün tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Kazanlı ütü nedir, avantajları nelerdir yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bilmek isteyeceğiniz detayları yazımızın içine sığdırmaya çalıştık. Sıfır buharlı ütü fiyatları bu çok yüksek seviyelere çıkmadan sizde bir tane alın deriz. Almadan önce yazımıza göz atmayı unutmamalısınız.
Yorum Yap