[sitemap]
Artık ikinci el eşya alım satım işlemleri için belge düzenleme şartı getirildi. Amaç insanların kullanmadıkları eşyalarını satarken daha güvende olmaları sağlamanın yanında hırsızlık olaylarının da önüne geçmek. İkinci el eşya alan yerler ya da spotçular tarafından geç kalınmış ama yerinde bir düzenleme olarak görülen bu uygulama neler içeriyor? Vatandaş açıcısından herhangi bir bağlayıcılığı var mı? Bunlardan ve eşya alım satım işlerinden bahsedeceğiz.
Bu haberi pek çok sitede görmüş google üzerinden arama yaparken farklı portallarda rast gelmiş olabilirsiniz. Biz de bu konuyu inceleyerek olayı işin içinde olan kişilerden öğrenmenizi istedik. Siz olayın eşya satan tarafında kısmındasınız, biz de alan kısmındayız. Dolayısıyla yeni düzenleme ile ilgili birinci ağızdan yani muhatap olacağınız kişilerden bunu öğrenmeniz çok daha faydalı olacaktır. Biz hazırız siz de hazırsanız hemen başlayalım.
İkinci El Eşya Alım Satımda Belge Şartı Neden Getirildi
Böyle bir uygulamanın asıl geliş sebebi hırsızlık olaylarının önüne geçmek, toplum düzenini ve huzurunu bozacak eylemlerin önüne geçmektir. Böylece hem satıcı yani sizler hem de ikinci el eşya alan firmalar güvence altına alınmış olacaktır. Bildiğiniz üzere insanlar nakit ihtiyaçlarını gidermek için hukuki olmayan yollara başvurabilirken bizi de zor duruma sokmaktadırlar.
Belgenin İçeriğinde Neler Olacak?
2 el eşya alım satım yapan bir firma ile yani bizimle bir eşyanın satışı konusunda anlaştığınızı düşünelim. Belge üzerinde alıcı ve satıcının adres ve kimlik bilgileri, işlemin yapıldığı tarih, eşya bilgileri ve özellikleri, fiyatları bulunacaktır. İkinci el eşya alım satım belgesi veya fatura kolluk kuvvetleri tarafından istendiğinde ibraz edilecek iki taraf için de bağlayıcı olacaktır.
Ne Gibi Faydaları Olacak?
Biz yıllardır 2.el eşya alım veya spot eşya alım satım işleri ile ilgilendiğimiz için başımıza pek çok ilginç olay gelmektedir. Siz bu konulara uzak olduğunuz için duyduğunuz zaman şaşırabileceğiniz bir kaç örnekle işi daha anlaşılır hale getirelim.
- Genç bireyler aile büyükleri evde yokken bazı hevesleri uğruna evlerindeki bazı eşyaları satmaya yeltenebilmektedir. Ev eşyası satmak istiyorum diyerek bizi evine çağıran bir kişiye kaç yaşındasınız diye soramayacağımız için biz de gidiyoruz. Ancak küçük yaşta birinden eşya almak doğru olmayacağı için alım yapmadan dönüyoruz. Ya da yaşını sorduğumuz zaman ters tepkilerle karşılaşıyoruz.
- Ya da evlenme aşamasındaki kişiler ev düzüyorlar ama ne yazık ki işler istedikleri gibi gitmediğinde nişan atılıyor. O zaman taraflardan biri diğerinin haberi olmadan kendisine ait olduğunu iddia ettiği eşyaları satmak istiyor. ”Bu eşyalar size mi ait, diğer tarafın haberi var mı?” diye sorduğumuzda ise yine tepki alıyoruz.
- Bir örnek daha verelim. Bizi arayarak sıfır beyaz eşya veya televizyon satmak istiyorum diyen kişilerden eşya alımı yaparken fatura talep ediyoruz. Pek çoğu mağazadan faturayı sonra alacağını söylüyor. Ancak bizim de bu tarz ürünleri faturasız almamız sakıncalı sonuçlar doğuruyor. Neticede bize sıfır ürün satmak isteyen kişi bunu çalmış da olabilir. Nerden aldınız diye sorsak kabahat sormasak bize yazık oluyor.
Yukarıda saydıklarımız karşılaştığımız durumlardan sadece bir kaç örnek. Böyle durumlarla karşılaşmamak için bu belgeleri müşterilerimizden talep etmek bizim için faydalı olacaktır. Böylece ikinci el eşya fiyatları daha doğru belirlenecek, yazılı şekilde kaleme alınacaktır. Peki bu belge sizi nasıl koruyacak? Onu da diğer başlıkta anlatacağız.
Bu Belge Sizi Nelerden Koruyacak?
Diyelim ki evinizden kullanmadığınız bir ev eşyası satmak için Google üzerinden ikinci el eşya alanlar şeklinde bir arama yaptınız ve bir firmayı adresinize davet ettiniz. Fiyatta anlaştınız, eşyalarınız alınmaya, araca yüklenmeye başlandı ve iş bitti.
- Alıcı son dakikada anlaştığınız fiyatı düşürmek isterse? Paranızı eksik vermek isterse?
- Anlaştığınız eşyaların dışında bir eşya alırsa?
- Veya evinizde değerli bir eşyayı kırarsa?
- Hizmet bedeli adı altında sizden ücret talep ederse? Böyle durumlarda elinizde sizi kurtaracak, kendinizi savunabileceğiniz bir belge olacak. Çünkü üzerinde alıcının yani sizden eşyalarınızı alacak firmanın imzası, alacağı eşyaların listesi, anlaştığınız rakam yazılmış olacak.
Geçtiğimiz yıllarda insanların kimlik bilgilerini ile kredi kartı bilgilerini kopyalayarak internet üzerinden sıfır beyaz eşya, cep telefonu, bilgisayar, televizyon alan bir çete çökertilmişti. Yine bir başka bir durumda Letgo ya da Sahibinden gibi büyük sitelerde sahibi olmadığı ürünleri satmak isteyen pek çok kişiye rastlanmıştır. Bu büyük siteler ellerinden geldiği kadar satıcı ve alıcılarını korumaya çalışsa da istenmeyen olaylar yaşanmaktadır.
Ne Yapmalısınız?
İkinci el eşya alım satımı için belge düzenlemesine geçilmesi sizi de bir sorumlu davranmaya itmektedir. İşini doğru yapan, yeri, internet sitesi, ekibi belli olan firmalarla çalışmalı, güvenilir olup olmadığına önem vermelisiniz. Spotçu veya spot eşya alan yerler ile çalışırken bu belgenin mutlaka düzenlenmesini istemelisiniz.
Umut Spot olarak müşterilerimize yıllardır güven unsurunun ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışıyorduk ki devletimizin talep ettiği bu belge bize yardımcı oldu. Böylece gerçekten işine emek veren, müşterilerine özen gösteren firmalar hakkını almış olacaktır. Eğer satmak istediğiniz herhangi bir eşya varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ekibimiz her gün iletişim hataları ve sosyal medya hesapları ile her zaman hizmetinizdedir. Yazımızı faydalı bulduysanız yine eşya alım satımı ile ilgili işinize yarayacak bilgilerin olduğu bir kaç yazımızın linkini aşağıya ekleyeceğiz. Umarız beğenir, istifade edebilirsiniz.
- Spotçular ve İkinci Elciler Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Evinizden Bir An Önce Atmanız Gereken 10 Eşya Önerisi
- İnternette İkinci El Eşya Satma Yolları
İyi akşamlar spot belgesi almak istiyorum nasil alabilirim
İyi akşamlar spot belgesi diye bir belge yok Hamdullah bey. İkinci el alım satım belgesi bizim müşterilerimizden ikinci el eşya aldığımıza dair düzenlediğimiz
bir belge.