Gumusun-Ozellikleri-Nelerdir

Gümüş nerelerde kullanılır, Gümüşün kullanım alanları nerelerdir

Gümüşün özelliklerinin neler olduğunu aşama aşama anlatarak size detaylı bilgiler vereceğiz. Gümüş nerelerde bulunur, gümüşün kullanım alanları nerelerdir, gümüş neden değerlidir gibi çok sorulan sorular da cevaplarını bulmuş olacak. 2022 yılından sonra 2023 yılıyla birlikte gümüş fiyatlarında belirgin bir artış gözlenecek gibi görünüyor. Daha önceleri evlerimizde, iş yerlerimizde dekor amaçlı kullandığımız gümüş birden bire bir yatırım aracı haline geldi. Peki nedir gümüşü böyle değerli kılan?

Gümüş alan yerler ile iletişime geçerek elinizdeki gümüşleri satmak istediğinizi söylediğinizde size beklemediğiniz kadar yüksek fiyat teklif edebilirler. Çünkü altın fiyatları günden güne arttığı için altına göre daha düşük fiyatlı olan gümüş rağbet görmeye başladı. İnsanlar evlerinde eskiden beri sağda solda sakladıkları gümüşleri ortaya çıkarmaya ve yüksek fiyattan gümüş alan yerler ile görüşerek satmaya başladılar. Yazımızın devamında gümüşle ile ilgili her şey yer alacak. İsterseniz hemen başlayalım.

Gümüşün Simgesi Nedir?

Gümüşün simgesi elementlerin periyodik tablosu üzerinde AG (Latince Argentum kelimesinden gelmektedir) olarak gösterilmektedir. Atom numarası 47 olan gümüşün atom ağırlığı ise 107.87 gramdır. Gümüşün erime noktası 961,9 c° iken kaynama noktası 1950 c° dir. Bunlar gümüş hakkında bilmeniz gereken temel bilgilerdir.

Gümüşün Özellikleri Nelerdir?

Gümüş altın ve platinle beraber değerli madenler arasında sayılabilir. Gümüş, yapısı itibariyle pek çok şekle girebilir ve dövülebilir bir metal olduğu için farklı sektörlerde rahatlıkla değerlendirilebilir. Doğada gümüş 4 şekilde bulunur; saf, mineral, alaşım, iz metal.

  • Gümüş, tüm metaller baz alındığında en yüksek elektriksel ve termal iletkenliğe sahiptir.
  • Periyodik tabloda ağır metaller arasında yer almaktadır.
  • Doğada farklı metallerle birleşik halde bulunduğu için bir takım ayrıştırma yöntemleri uygulanarak elde edilir.
  • Parlak ve beyaz renklidir ve ışığı çok iyi yansıtmaktadır.
  • Dövülerek şekle sokulabilir, sünebilir, mekanik kuvvete karşı dayanıksızdır. Bu özelliği pek az metalde bulunduğunu için oldukça değerlidir.
  • Atmosferik aksidasyona (oksitlenmeye) karşı dayanıklıdır. Bu sayede madeni para, süs eşyası ve mücevher üretiminde kullanılır.
  • Gümüş geçiş elementlerinin kimyasal açıdan en az reaktif olanıdır.
  • Gümüş elektrik iletkenliği ölçmek için bir standarttır.
  • Gümüş tel, tüm metallerden daha yüksek elektrik ve ısı iletkenliğine sahip olduğu için elektrik tesisatlarında kullanılmıştır. Gümüşün kablolama işlerinde artık kullanılmamasının sebebi bakırın daha az maliyetli ve gümüşün doğada az bulunur olmasıdır.
  • Bir gram gümüşten 2 km uzunluğunda ince tel çekilebilir.
  • Korozyona karşı çok dayanıklıdır. Bakıra göre daha zor altına göre daha kolay korozyona (kireçlenme, paslanma) uğrar.
  • Gümüş neden kararır, gümüşün kararma sebebi nedir sorusunun cevabını da yeri gelmişken verelim. Gümüşün kararmasının sebebi havada bulunan sülfür ve kükürttür. Kükürt yumurta gibi bazı yiyeceklerde de bulunur.
  • Saf gümüş kolay kolay paslanmaz.
  • Gümüşün antibakteriyel özelliği de vardır. Eskiden bebeklere gümüş kaşıkta yemek verilmesinin sebebi de budur.

Gümüşün özellikleri bu şekilde sıralanabilir. Nadir bulunduğu ve ekonomik değeri yüksek olduğu için oldukça değerlidir.

Gumus-Esya-Alanlar

Gümüş eşya alan yerler, Gümüş gondol alanlar, Gümüş külçe alanlar

Gümüşün Kullanım Alanları Nelerdir?

Gümüş hemen hemen herkes tarafından bilinen kıymetli bir metaldir. Günlük hayatınız içinde gümüş gondol, şekerlik, şamdan, tepsi, takı, gümüş çatal bıçak veya çay tabağı şeklinde çıkan gümüş aslında pek çok farklı alanda da kullanılmaktadır. Altın ve bakırdan sonra keşfedilmiş olan gümüş belirli sektörler tarafından aranan bir hammadde haline gelmiştir. Birazdan gümüşün kullanım alanlarını sıraladığımız zaman ne kadar farklı alanlarda gümüşe ihtiyaç duyulduğuna şaşıracaksınız.

  1. Fotoğraf endüstrisinde
  2. Camların sırlanmasında
  3. Bozuk para üretiminde
  4. Süs ve takı yapımında
  5. Dişçilikte
  6. Elektronik parçalarda
  7. Bilgisayar role kontaklarında
  8. Pil yapımında
  9. Boya üretiminde
  10. Deniz suyunu arıtan cihazların yapımında

Gümüşün sağlık alanında kullanılan versiyonuna kolloidal gümüş adı verilir. Gümüşün çeşitli proteinlerle birleşik hali olan kolloidal gümüş çok güçlü bir antiseptiktir. Mikrop öldürücü özelliği sayesinde tıpta enfeksiyon öldürücü ilaçlar ve bandajlar gibi sağlık ürünlerinde de kullanılmaktadır.

Gümüşün Tarihi

Antik çağın yedi metalinden biri olan gümüş, yazılan uygarlıkların çoğunda bilinmektedir. Gümüş tarihi MÖ 3100 yıllarına kadar gitmektedir, altın ve bakırdan sonra keşfedilmiştir. Gümüşü MÖ 3100 yılında Mısır’lılar, 2500 yılında da Çin’liler ve Pers’liler tarafından kullanılmıştır. İlk olarak Roma’lılar tarafından işlenmeye başlandığı bilinen gümüş, MÖ 800 yıllarında Nil nehri havalisi tarafından para olarak kullanılmıştır.

Gümüş Nasıl Oluşur, Nereden Çıkarılır?

Gümüş çok derinlerde ve az miktarda bulunan bir madendir. Uygulanan farklı yöntemlerle cevherlerinden ayrılır ki bu yöntemlerin en bilineni kurşunla karıştırma yöntemidir. Bu yöntemde gümüş bir fırında kuruşunla birlikte eritilir. Böylece saf gümüş elde edilir. Amalgama olarak bilinen bir başka yöntemde gümüş çamur haline getirilir ve tuz ile civayla karıştırılır.

Gümüş nerelerde bulunur, nerelerden çıkarılır diye soracak olursanız volkanik patlamaların olduğu yerler olarak cevap verebiliriz. Magmatik kayaçlarda, kalkerlerde, kil taşlarında, topraklarda, tatlı suda hatta denizlerde bulunur. Türkiye’de gümüş en çok nerede çıkar sorusunun cevabı ise Kütahya Gümüşköy olarak verilir.  Dünya’da ise Kuzey ve Güney Amerika’nın batı kıyıları gümüş üretiminin yarısından fazlasını karşılar. Gümüşün dünyada üretimi yaklaşık 20.000 tondur ki en büyük gümüş üreticisi Meksika’dır.

Gumus-Neden-Kararir

Gümüşün kararma sebepleri neler, Gümüş nasıl muhafaza edilir

Gümüş Neden Kararır?

Gümüş zamanla karar yapabilir. Gümüş satmak istiyorum diyerek bizi arayan müşterilerimizin satış yapmak isteme sebeplerinden biri de ürünlerin sürekli kararmasıdır. Kararan gümüşlerin görüntüsünü beğenmeyen ve sürekli temizlemek istemeyen kullanıcılar satış kararı alıyor. Peki gümüşün kararma sebebi neler? İşte sebepler;

Kimyasal Ürünler

Sülfat ağırlıklı kimyasal ürünler gümüşün beklenenden erken kararmasına neden olur. Sülfat nerelerde bulunur? Günümüzde kullanılan kozmetik ürünlerin pek çoğunda şampuan, deodorant, parfüm, sabun gibi ürünlerin tamında sülfat bulunmaktadır.

Hava Kirliliği

Kirli hava ile temas etmesi gümüşün kararma sebeplerinden biridir. Bulunduğumuz ortamdaki kirli hava ve başka insanlarla sürekli etkileşim halinde olma kirli hava oranını artırır. Havada bulunan kirli maddeler gümüşle etkileşime girerek kararmasına neden olur.

Ter

Terin asidik değeri yüksek olduğu için gümüş eşya ile ter etkileşime girdiği için gümüşünüz erken kararabilir. Özellikle takı gümüşler bu kararmadan fazlaca nasibini alır.

Nem

Gümüş eşyalar nemden fazlaca etkilenirler. Kullanılmayan gümüş eşyalar adeta gıda gibi muhafaza edilmelidir. Rutubetin yoğun olduğu, buharın fazla olduğu yerler gümüş için kararmanın başladığı ortamlardır. Gümüşlerinizi mümkün olduğu kadar temiz ve kuru bir ortamda muhafaza etmelisiniz.

Kararan Gümüş Nasıl Parlatılır?

Kararan gümüşü parlatmanın pek çok farklı yöntemi bulunmaktadır. Kimse evinde kapkara hale gelmiş gümüşler bulundurmak veya takılar takmak istemez. Peki gümüş parlatmak için ne yapılır gümüş ne ile parlatılır? Diş macunu, karbonat, sirken gibi ürünleri tavsiye edenler olsa da bunlar gümüşünüze zarar verebilir. Bizim tavsiyemiz özel olarak gümüş parlatmak için üretilmiş ürünleri ve spreyleri kullanmanızdır.

Gumus-Nasil-Parlatilir

Gerçek gümüş nasıl parlatılır, Kararan gümüş neyle parlatılır, Gümüş parlatmak için ne yapmalı

Gerçek Gümüş Nasıl Anlaşılır?

Gerçek gümüş anlama yöntemlerinin en kolayı ürünün üzerinde ayar numarası olup olmadığına bakmaktır. Gerçek gümüş üzerinde mutlaka ayar numarası yazar. Gümüş gondol, gümüş şekerlik, tepsi, şamdan, çatal kaşık, takı, obje gibi eşyaların üzerinde mutlaka ayar numarası yazar. 800 ayar, 900 ayar, 925 ayar en çok görülen ayar numaralarıdır. Eğer sahip olduğunuz ve gerçek gümüş olup olmadığından emin olamadığınız eşya üzerinde bu numaralardan biri varsa o ürün gerçek gümüştür. Her zaman olmasa da 0533 493 33 90 numaralı telefonumuzun whatsapp hattına ürünün fotoğraflarını gönderirseniz size yardımcı olabiliriz.

Gerçek gümüş nasıl anlaşılır sorusunun cevaplarını detaylı şekilde verdiğimiz yazımızı okumak için tıklayabilirsiniz.

Gümüş Kime Satılır, Nasıl Satılır?

Gümüş satmak istiyorum ama nasıl bir yol izleyeceğimi bilmiyorum diyorsanız o halde bizimle iletişime geçebilirsiniz. Gümüşün özellikleri nelerdir başlıklı yazımızı okuduktan sonra gümüşün ne kadar değerli bir metal olduğunu daha iyi kavramış olduğunuzu düşünüyoruz. Böyle kıymetli bir metali evinizde süs eşyası olarak saklamaktansa bize kısa sürede nakit satabilirsiniz.

Yapmanız gereken şey 0533 493 33 90 numaralı telefonumuza sahip olduğunuz ve satmak istediğiniz gümüş objelerin fotoğraflarını göndererek incelememizi isteyebilir, fiyat teklifi almaktır. Karar vermeniz halinde ekibimiz kısa sürede adresinize gelerek ürünleri hassas terazi ile tartacak, ayar numaralarına göre fiyatlandırıp satın alacaktır. Bizi istediğiniz zaman arayabilirsiniz.

 

Bizi Takip Edin
2022-11-14T22:23:15+03:0015 Kasım 2022|0 Yorum

Yorum Yap