Gümüş Nedir

Gümüş Nedir

Gümüş nedir sorusu hiç aklınıza geldi mi? Evimizde süs, obje olarak veya üzerimizde takı olarak kullandığımız bu değerli metal nedir sizce? Aklınıza dahi gelmeyecek pek çok sektörde kullanılan, işlenebilen bir metal olan gümüş ülkemizde son zamanlarda yatırım aracı olarak da kullanılmaktadır. Kuyumcudan altın almak aklınıza gelir hatta paranızın değerini korumanın en bilindik yöntemidir ama hiç bir yerden gümüş aldınız mı?

Finans piyasalarının olmazsa olmazı olan, fiyatı günden güne artan gümüş alan yerler tarafından gramına göre fiyat verilen bu değerli metalin yatakları en fazla Nevada ve Atina’da bulunmaktadır. Türkiye’de gümüş nerede çıkarılır? Ülkemizde ise Amasya, Balıkesir, Antalya, Bursa, Niğde, İzmir, Bursa, Elazığ ve Antalya taraflarında çıkarılmaktadır. Bu değerli, kıymeti gün geçtikçe daha iyi anlaşılan metal hakkında bilmek isteyeceklerinizi sizin için bir araya getirdik. Eğer siz de gümüş nedir, doğada gümüş nelerde bulunur, gümüş neden değerlidir, gümüş nerelerde kullanılır, gümüş kaplama nedir, gümüş ayar numarası ne anlama gelir, gümüş neden kararır gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız yazımızı okuyun.

Gümüş Nedir?

Gümüş nedir sorusunu cevaplamak istememizin sebebi kullanıcıların bu önemli maden hakkında yeterli bilgi sahibi olmamalarından dolayıdır. Elementlerin periyodik tablosunda AG simgesi ile gösterilen gümüş, parlak ve değerli bir metaldir.
Yaklaşık 962 derecede eriyen bu kıymetli maden 1950 derece kaynama noktasına sahiptir. Altından sonra en değerli maden olan gümüşün atom numarası 47 dir.

Gümüşün Özellikleri Nelerdir?

⦁ Gümüş parlak ve gri, beyaz bir renge sahiptir. Ağır metaller grubunda yer alır ve çoğu özellikleri ile bakıra benzer.
⦁ Dövülebilen sünek bir metaldir. Bir gram gümüşten 2 km uzunluğunda ince tel çekilebilir.
⦁ Oksitlenmeye karşı güçlü mukavemet göstermektedir. Bakırdan daha zor, altından daha kolay oksitlenir.
⦁ Asite karşı dayanıklıdır. Fakat nitrik asit ve derişik sıcak sülfirik asitle kolayca eritilir.
⦁ Saf gümüş kolay kolay paslanmadığı gibi elektriği ve ısıyı çok iyi iletir.
⦁ Çok yumuşak olduğu için mekanik bir kuvvete karşı direnci azdır, çok dayanıklılık gösteremez. Gümüş altına göre daha sert bakıra göre daha yumuşaktır.

Gümüş Ne Zaman Bulunmuştur?

Gümüş ne zaman bulunmuştur sorusunun net bir cevabı olmasa da MÖ 3100 yıllarına kadar gideceğini söyleyebiliriz. MÖ 1200 yılllarına geldiğimizde gümüş madenciliği antik Yunan uygarlığına kaymıştır. Tarihte ilk defa Mısırlılar, Çinliler ve Farslar tarafından kullanılmaya başlanan gümüşü ilk olarak Romalılar işlemeye başlamış MÖ 800 yıllarında ise Nil Nehri kenarında yaşayan halklar tarafından para olarak kullanılmıştır.

Doğada Gümüş Nelerde Bulunur?

Gümüş yer kabuğuna dağılmış bileşikler halinde bulunabileceği gibi tek başına da bulunabilir. En bilinen bileşen ise gümüş oksittir. Gümüş oksite aşırı ısı verdiğinizde saf gümüşe dönüşür. Kurşun, Çinko, Kalay gibi madenlerle genelde aynı yerde bulunur. Magmatik kayaçlarda, kalkerlerde, kil taşlarında, toprakta, bitkilerde, denizler veya tatlı sularda bulunabilir. Volkanik patlamaların yoğun yaşandığı yerler gümüşün en fazla bulunduğu yerlerdir.

Gümüş Neden Değerlidir?

Gümüş neden değerlidir, neden altın gibi bir piyasası vardır derseniz gümüşün kullanım alanlarına bakmanız yeterli olacaktır. Bu değerli metal doğada az ve çok derinlerde bulunduğu ve takıdan objeye, tıbbi cihazlardan ağır sanayiye pek çok alanda kullanıldığı için değerlidir. Gümüşün pek çok metalle yaptığı alaşımlar vardır. Kadminyum, Çinko, Antimon, Kalay gibi metallerle girdiği alaşımlar endistüri ve sanayii de saf gümüşten çok daha fazla kullanılır. Gümüş pahalı olmasının en büyük nedenlerinden biri de budur.

İlginizi Çekebilir: Gümüş Eşya Nasıl Anlaşılır?

Gümüş Gram Tutarı Ne Kadar

Gümüş Nerelerde Kullanılır?

Gümüş nerelerde kullanılabilir, ne işe yarar, sadece takı için de çıkarılır? Günlük hayatınızda yüzük, kolye, küpe, bileklik, bilezik, şekerlik, şamdan, gondol olarak gördüğünüz gümüş aslında pek çok alanda kullanılmaktadır. Zaten bu parlak ve beyaz metali değerli yapan da kullanım alanlarının sıklığı ve önemidir. Pek çoğunuzun ilk defa duyacağına emin olduğumuz kullanım alanlarını sıralayalım.

⦁ Süs ve ev eşyası yapımında
⦁ Fotoğraf sanayiinde
⦁ Ayna sırlarının yapımında
⦁ Deniz suyunu arıtabilen cihazlarda
⦁ Dişçilikte
⦁ Boya sanayiinde
⦁ Mikrop öldürme özelliği sebebiyle tıpta
⦁ Radyasyondan koruma özelliği olduğu için radyasyon olan pek çok alanda
⦁ Siğil, mantar, virüs ve bakteri tedavisinde
⦁ Bilgisayar röle kontaklarında ve daha pek çok alanda sıklıkla kullanılmaktadır.

Gümüş Kaplama Nedir?

Gümüş kaplama nedir konusuna özellikle değinmek istedik çünkü müşterilerimiz kaplama bir ürünü değerli zannederek satın almamız konusunda olukça ısrarlı davranıyorlar. Aslında adından da belli olacağı gibi gümüş olmayan bir metal malzemenin üzerinin gümüşle kaplanmasıdır. Bir eşyanın gümüşle kaplanmış olması onun için de gümüş olduğu anlamına gelmez. Çikolatalı gofreti düşünün etrafı çikolata kaplıdır ama içi komple çikolata değildir. Bir objenin gümüşle kaplanmasındaki asıl amaç o eşyayı şık göstermek veya korumaktır. Kaplama ürünlerde de 800 ayar, 900 ayar veya 925 ayar şeklinde ayar numaraları yazar.

Gümüş Ayar Numarası Ne Anlama Gelir?

Gümüş ayar numarası ürün içindeki gümüş yoğunluğunu ifade etmek için kullanılır. Mesel bir gümüş gondol aldınız ve bu gondol üzerinde 925 yazısını gördünüz. İşte bu yazı üründe % 92,5 oranında gümüş, % 7,5 oranında bakır olduğunu ifade etmektedir.

800 Ayar Gümüş ; 1 Kg gümüşün 800 gramı saf gümüş, 200 gramı alaşım demektir.
900 Ayar Gümüş; 1 Kg gümüşün 900 gramı saf gümüş, 200 gramı alaşım demektir.
925 ayar Gümüş; 1 Kg gümüşün 925 gramı saf gümüş, 75 gramı ise alaşım demektir.

Takı ve değerli ziynet eşyası üretiminde 925 ayar kullanılır. Bu ayara Sterling Silver denir. Ülkemizin aksine Avrupa ülkelerinde takı yapımında daha çok 800 ayar tercih edilmektedir. Çatal, bıçak, çay kaşığı, şekerlik, tabak gibi eşyaların yapımında ise ekseriyetle 900 ayar kullanılır.

İlginizi Çekebilir: Gümüş Eşya Fiyatı Nasıl Belirlenir?

Gümüş Neden Kararır?

Gümüş neden kararır, kararma sebepleri nelerdir sorularınız için de yeri gelmişken yanıt verelim.

⦁ Gümüş, havada bulunan Hidrojen Sülfür (H2S) gibi kükürt bileşikleriyle reaksiyona girdiği için kararır. Oluşan siyah madde gümüş sülfürdür. Gümüşün kararması üründe kalite sorunu olduğu veya hatalı üretildiği anlamına gelmez.
⦁ Asidik değeri yüksek olduğu için terlediğiniz zaman da gümüş takılarınız kararma yapabilir.
⦁ Gümüş nemden dolayı da kararma yapabilir. Rutubetli ya da çok buhar olan odalarda bulunan gümüş obje ya da eşyalar kararma yapabilir. Kullanmadığınız gümüşleri kuru, temiz ve havadar bir yerde saklamanız daha faydalı olur.
⦁ Kozmetik malzemelerin içinde bulunan ”sülfat” gümüşü karartan elementlerdendir. Sabun, şampuan gibi temizlik ürünlerinde fazlasıyla bulunur. Deodorant, parfüm gibi ürünler gümüş için risktir.

Gümüş Parlatma Yöntemleri

Gümüş Parlatma Yöntemleri

Kararan Gümüş Nasıl Parlatılır?

Kararan gümüş parlatma yöntemleri kullanacağınız ürünlere göre değişmektedir. Temiz bir bezle ovalayarak soda, ketçap, alüminyum folyo veya saf alkol ile gümüş parlatma yapabilirsiniz. Gümüş parlatma yöntemleri için detaylı bilgi almak isterseniz tıklayabilirsiniz. Gerçek Gümüş Nasıl Anlaşılır?
Gerçek gümüş anlama yöntemleri bir taneden fazladır ve kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Ancak bunların tamamının sizin ürününüzde olması yine de sahip olduğunuz eşyanın hakiki gümüş olduğunu göstermeyebilir. Bunun için bir uzmanın görüp değerlendirmesi gerekebilir.
⦁ Gerçek gümüş mıknatıs tutmaz
⦁ Üzerinde 800, 900 veya 925 şeklinde ayar numaraları yazar.
⦁ Gümüş suyu dökerek anlayabilirsiniz.
⦁ Kağıda sürterseniz siyah iz çıkarır.
⦁ Gümüş diğer metallere göre daha ağırdır.
Bunlar kolaylıkla deneyebileceğiniz basit yöntemler olsa da gümüş alan firmalar ile görüşerek bir uzmana danışmanız daha faydalı olacaktır. Gerçek gümüş anlama yöntemlerini ele aldığımız detaylı yazımızı okumak için tıklayabilirsiniz

İlginizi Çekebilir: Gümüş Eşyalar Nasıl Parlatılır?

Gümüş Kime Satılır?

Gümüş kime satılır, gümüş alan yerler nerededir sorularının cevapları da bilinmelidir. Zamanla elden çıkarmak isteyeceğiniz gümüş eşya veya objeler için doğru fiyat teklifi almak, güvenilir bir yer ile görüşmekten geçer. Kapalıçarşı gümüş alan yerler açısından ilk akla gelen bölge olsa da oralara kadar gitmeye gerek kalmadan, evinizde çıkmadan da gümüş satmak mümkün. Detaylı bilgi almak ve hemen nakit satış yapmak için 0533 493 33 90 numaralı telefonumuzdan ekibimizle görüşebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Gümüş Nasıl Bozdurulur, Nasıl Satılır?

Gümüş Nasıl Satılır?

Gümüş eşya nasıl satılır, gümüş bozdurmak istiyorum, gümüş nasıl bozdurulur bunlar da ürününü nakit satmak isteyenlerin merak ettiği aşamalar. Yüksek fiyattan gümüş eşya satmak için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Konunun daha iyi anlaşılması açısından size kendi alım sürecimizden bahsedelim. Umut Spot olarak gümüş alırken neye göre fiyat veriyor, nasıl alım yapıyoruz?

Bizimle iletişime geçerek gümüşlerim için fiyat teklifi almak istiyorum diyen müşterilerimizin ürünlerini tek tek inceliyor, ayar numaralarına göre tasnif ediyoruz.

Daha sonra eşyalarınızı hassas terazi ile tartıyor, ağırlıklarını belirliyoruz. Son aşamada da ürünlerin ağırlıklarını ayar numarasına karşılık gelen piyasa fiyatıyla çarparak fiyat belirliyoruz.

Bu anlatımı bir örnekle detaylandırıp daha anlaşılır hale getirelim. Örneğin bize bir 2 kg ağırlığında 925 ayar gümüş gondol satmak istediğinizi düşünelim. Arkadaşlarımız 925 ayarın o günkü gram değeri ile ağırlığını çarpacaktır. Piyasa değeri de 5000 tl olsun. 2 Kg x 5000 Tl tarafınıza ödeme yapılacaktır.

İlginizi Çekebilir:

Gümüş Satmak İstiyorum

Gümüş Nasıl Bozdurulur

Bizi Takip Edin
2022-04-22T00:37:48+03:0022 Nisan 2022|0 Yorum

Yorum Yap