Son dönemlerde el halısı modelleri merak edilir, evlerde makine halısı yerine el dokuması halılar serilmeye başlandı. Renk renk desen desen el emeği göz nuru el halıları evleri süslerken elinde kıymetli el halısı olup kullanmak istemeyenler de elden çıkarmaya başladılar. Tabii her el dokuma halı kıymetli değildir. Peki en değerli el halısı modelleri neler, hani el halıları kıymetlidir, hangi el halısı kaça satılır?

El halısı alan yerler, halıcılar halılarınızı neye göre alır, fiyat teklifi verirken nelere dikkat ederler bunlardan da bahsedeceğiz. El halısı modelleri hakkında daha önceden bilginiz olabileceği gibi hiçbir ilginiz olmayabilir. Yazımızın devamında hem modeller hem de farklı türlerle ilgili detaylı bilgiler paylaşacağız. İşte başlıyoruz.

En-Degerli-El-Halisi-Modelleri

En değerli el halısı modelleri

En Değerli El Halısı Çeşitleri Neler?

Siz de hak verirsiniz ki her el halısı kıymetli değildir ve her el dokuma halı maddi bir değerle alınıp satılmaz. Halı çok eski ya da çok temiz olabilir ama unutmayın ki bir halının satılabilmesi için en önemli unsur halının hangi yöreye ait olduğudur. Halınız iyi bir yöreye ait halısı ise sonrasında temizliğine ve yıpranmış olup olmadığına bakılır. Bu konuları ileride detaylı şekilde ele alacağız.

En Değerli El Halısı Modelleri; Hereke Halısı

El halısı ile biraz ilgilenen birisi bile Hereke halısı adını mutlaka duymuştur. Hereke halısı alanlar veya kullananlar bu halının değerini mutlaka bilirler. Kocaeli’ne bağlı Hereke bölgesinden adını alan bu halılar her dönemde alıcı bulmaktadır. Çift düğüm tekniği ile dokunan bu halılarda genelde ipek, yün ve pamuk kullanılarak pamuk iplik üzerinde yün veya ipek iplik üzerine ipek olarak iki şekilde dokunur.

Hereke halısı neden değerlidir, Hereke neden pahalı  sorularının cevabı da az üretiliyor olması ve çok sık dokumaya sahip olmaları olarak açıklanabilir. İpek Hereke Halısı dm² sinde 10 bin yün Hereke Halısı ise dm² sinde 3600 ilmek bulunur. Dokumasından kesimine kadar tamamen el emeği ile dokunan bu halılar hem ince hem de sık dokunması sebebiyle çok değerlidir.

En Değerli El Halısı Modelleri; Ladik Halısı

Anadolu’muzun en önemli değerlerinden biri olan Ladik halısı, Hereke halısından sonra Türkiye’nin en kıymetli halısıdır. Her metrekaresinde tek tek 200 bin düğüm atılmış olan Ladik halısı’nın geçmişi 17. yüzyıla kadar uzanmaktadır. İlk dönemlerde seccade olarak dokunan halılar zamanla İran modelleri yaygınlaşmıştır. Ana olarak renkler mavi, kırmızı, kahverengi kullanılan halılarda Vazolu, Ceylanlı, Yıldız Göbek, Osmanlı Saray Göbek, Tepsi Göbek modelleri görülmektedir.

1950 lerden günümüze kadar Ladik yöresinde dokunan İran desenli halılarda İran tekniği, Köy halıları olarak bilinen, yere veya sedire serilen halılarda çift düğüm tekniği uygulanır. Günümüzde pamuk ipliği, yün iplik kullanılan Ladik halısı yerini maalesef makine halısına bırakmaktadır.

En-Degerli-El-Halisi-Hangisi

En değerli el halısı hangisi

En Değerli El Halısı Modelleri; Türkmen Halısı

Türkmen halısı adı üzerinde Türkmen aşiretler tarafından has yünden dokunan, dünyaca ün kazanmış el dokuma halılarıdır. Türkmen aşiretlerinin yer aldığı bölgeden, yöreden ve iklimden etkilenen, buna göre isimler ve motifler alan halılardır.

Türkmen halısında isim olarak birbirine benzeyen iki motif vardır. Bunlardan biri ”gül” diğeri ise ”göl” dür. Halıda kullanılan motife gül denirken zeminde göl diye adlandırılan göbek hakimdir. İslam dinini benimseyen Türkmenler bu sebeple halılarda suretlere değil daha çok soyut şeylere yer verirler. Canlı renklerde dokunmuş, ince ve motifleri şık bir Türkmen halısı da kıymetli el halısı olarak değerlendirilebilir.

En Değerli El Halısı Modelleri; Uşak Halısı

Uşak halısı değerli mi, Uşak halısı para eder mi gibi soruları sürekli duyuyoruz. Osmanlı döneminde halıcılığın adeta merkezi konumunda olan Uşak, 1500 lü yıllarda ülkeye gelen elçilere Osmanlı sınırları içinde ticaret yapma hakkı verilmesi ile Uşak halısı Avrupa ile tanışır. Ünü ülkeden ülkeye yayılan Uşak el dokuma halısı pek çok portrede yerde, duvarda veya dekorda kullanılmıştır.

Doğal yünden dokunan Uşak halıları Lotto Çintemani, Kuşlu, Hoblein, Madalyon, Yıldızlı, Bulutlu, Göbekli, Yaprak gibi modelleri ile bilinmektedir. Osmanlı Saraylarında, Avrupa Şatonlarında, camii ve kiliselerde Uşak halıları görülmekte, bu prestij olarak algılanmaktadır.

En Değerli El Halısı Modelleri; Sivas Cezaevi Halısı

Adı üstünde cezaevi mahkumlarının dokuduğu el emeği halılardır. Sivas da kurulan açık cezaevi kurumunda 1982 yılında kurulan tezgahlarda dokunan Sivas Cezaevi halısı son dönemde popülerliğini yitiren değerlerimizden. Metrekaresinde 360 bin ilmek bulunan Sivas Cezaevi halısı en değerli el halısı modelleri listemizin olmazsa olmazlarından.

Osmanlı halısı, Viyana, Serpma, Sivas Yıldızı gibi modelleri olan halıyı dokumayı tercih eden mahkum ve tezgah sayısı azaldığı için talepler çok yavaş karşılanıyor. 1987 yılında sipariş almayı bırakan yönetim, o yıldan beri alınan siparişleri teslim etmeye çalışıyor. Sivas Cezaevi halısı neden değerlidir sorusu da sanırız burada cevabını bulmuş oluyor. Yaklaşık yaklaşık 40 senedir halılarını bekleyen insanlar içinde veya mirasçılarından vazgeçenler olursa halılar dışarı satılıyor.

El-Halisi-Nasil-Dokunur

El halısı nasıl dokunur

En Değerli El Halısı Modelleri; Bünyan Halısı

En bilinen el halısı modellerinden biri olan Bünyan halısı, Kayseri’nin ilçesi olan ve adını aldığı Bünyan ilçesinde dokunur. Kültürel miraslarımızdan olan Bünyan halısı geleneksel Gördes Düğümü tekniği ile dokunur. Bünyan halısı neden değerlidir, Bünyan halısı özellikleri nelerdir kısaca buna da değinelim.

Bünyan halısı yün ve yün pamuk karışımı ipliklerden, son derece sık dokunur ve halılar çok incedir. Motiflerinde genelde Türk esintileri görülen Bünyan halısı, canlı ve zengin renklere sahiptir. Kırmızı, yeşil, mavi, beyaz, siyah, sarı renklerin ağırlıkta kullanıldığı bu değerli halılar genelde zemin halısı olarak kullanılır.

En Değerli El Halısı Modelleri; İran Halısı

İran halısı genelde yün, ipek-yün ve ipek ipliklerle dokunur. Bu yüzden son derece dayanıklı olan İran halıları üzerinde geçmişin izlerini ve kültürel hafızayı yansıtan küçük motifler yer alı. Floral tasarımlar, mitolojik figürlerin çokça görüldüğü bu halılar İsfahan, Kashan, Tebriz, Heriz bölgelerinde farklı desen ve stillerde de dokunmaktadır.

Doğal pigmentler ve boyalar kullanılan İran halısı zemin kaplaması veya dekor olarak kullanılmakta, antikacılar tarafından yüksek ilgi görmekte, sanat eseri olarak değerlendirilmektedir. Özellikle Orta Doğuda, Avrupa ve Amerika bölgelerinden İran halısı için çok talep gelmektedir.

En Değerli El Halısı Modelleri; Afgan Halısı

Afgan halısı alanlar gerçek önemli bir kültürel mirasa sahip insanlardır. İnce ve sık dokunması, canlı renkleri ile tüm Dünyada bilinen ve talep gören Afgan halıları daha çok Türkmen, Belucistan, Üzbek ve Kazak gruplar tarafından dokunmaktadır. Halı üzerinde genelde çiçek, geometrik şekiller, yaprak, hayvan motifleri kullanılır.

Afgan halıları ülkenin pek çok yerinde üretilse de Kabil, Herat, Mazar-i Şerif asıl üretim yerleridir. Afgan halılarında zamanla solma ve motiflerin hafif solması gibi eskimeler yaşanabilir ki buna patina denir. Patina Afgan halısının değerini artırabilir.

El halısı alanlar değerli halılarınızı alırken hangi yörenin halısı olduğuna bakarak satın alırlar. Eğer yukarıda saydığımız el halısı türlerinden biriyse muhtemelen yüksek fiyat teklifi alırsınız. Ancak halı üzerinde yanık, yırtık, leke, dökük olmaması, overlok çekilmemiş olması önemlidir. El halısı satmak istiyorum, nakite çevirmek istiyorum diyorsanız 0533 493 33 90 numaralı telefonumuzdan bizimle iletişime geçerek kıs sürede değerlendirebilirsiniz.

 

Bizi Takip Edin
2023-10-01T13:09:50+03:0028 Eylül 2023|0 Yorum

Yorum Yap